Консерви можуть бути шкідливими: як визначити, які їсти не варто

Правила та поради, які неодноразово допоможуть вам у майбутньому - при виборі консервації

Консерви можуть нас дуже виручити, коли нема часу і змоги готувати, ніде зберігати приготоване та в інших випадках. Однак є низка ризиків, на які варто зважати, купуючи консервацію.

Далеко не всі консерви корисні

Безумовно, консерви перед закатуванням в банки мають бути стерильними, адже пройшли прогрівання, і всі мікроорганізми там мають бути знищені. Проте у консервацію додають багато солі та оцту або ж цукру, аби вони не «заростали» бактеріями.

Експерти кажуть, що овочі, консервовані в «гіпертонічному» розсолі, тобто багатому на сіль або цукор, втрачають свій вміст. Вода із них виходить вода разом із вітамінами, а її місце займає розсіл.

 

Фактично, ми їмо розсіл із текстурою овочів.

До такої їжі краще ставитися, як до делікатесу – вживати її часто не варто.

Варення та джем - це доданий цукор, яким зловживати не можна. А якщо фрукти піддавалися термічній обробці годину чи більше, то кількість вітаміну С у них вже мізерна. Тобто у типовому варенні багато цукру, мало вітамінів і є лише клітковина.

Також є ризик від спор Clostridium botulinum (збудник ботулізму), який може причаїтися в консервах, особливо нещільно закритих. Таке буває нечасто, але це може призвести до тяжкого отруєння та навіть смерті. Аби цьому запобігти, банки закривають неушкодженими кришками, і потім стерилізують шляхом кип'ятіння банок на водяній бані.

Домашня тушкованка - краща за ковбасу, але зловживати нею теж не варто. Краще їсти її з овочами (не консервованими), тоді не буде перекосу раціону у бік насичених жирів.

Які ж консерви вважають корисними

Експерти кажуть, що перевагу треба віддавати тому, що консервувалося у власному соку, тобто без розсолу. Це, наприклад, консервовані бобові (квасоля, боби, нут, горошок), а також кукурудза, овочеві страви на кшталт лечо та «ікри», томатні пасти й соуси, рибні консерви.

  • Консервовані у власному соку чи в соусі бобові - це дуже поживна їжа, ще й доступна за ціною.
  • Кукурудзу можна додавати до супів, рису, салатів або тушкованого м’яса.
  • Томатні соуси і пасти краще вибирати без надлишку цукру. Зокрема корисний пігмент томатів - лікопен - добре переносить нагрівання, ще й стає більш доступним для засвоєння. Це краще, ніж купувати несезонні помідори без смаку і запаху.
  • Рибні консерви входять до переліку рекомендованих джерел білка, омега-3 поліненасичених жирних кислот і кальцію.
  • Лечо та інші овочеві страви проходять етап стерилізації у банці, тобто не потребують великих кількостей солі та оцту для стримування розмноження мікроорганізмів. Якщо ж ви відкрили баночку, а там пліснява, то викидайте все!!! Вживати таку консерву не можна!

Звісно ж при покупці консервів треба звертати увагу на терміни зберігання, а також на банку - вона в жодному разі не повинна бути здутою.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень