Конфорка горить червоним: у «Нафтогазі» розповіли, чи «бодяжать» газ

Газопостачальник витлумачив, як перевірити якість газу та про що говорить зміна його кольору

Чимало українців під повідомленнями у соцмережах «Нафтогазу» у коментарях запитують, чому газ на плиті під час горіння змінює колір не неприродній червоний, та чи раптом не «бодяжать» цей газ з метою економії ресурсу.

Газопостачальник спростовує поширені міфи, й пояснює, що означає зміна кольору газу і як перевірити його якість.

Чи розбавляють газ облгази?

Розбавляти газ повітрям не можна, адже це призведе до вибуху. Щоб розбавити газ, до нього потрібно додати будь-який інертний газ, наприклад, гелій. Оскільки вартість інертних газів доволі висока, то розбавляти ними блакитне паливо просто невигідно. Хімічний склад газу контролюється на всіх етапах: від видобутку до транспортування споживачам.

Червоний або жовтий колір полум’я може бути з кількох причин:

  • забруднена газова плита — тоді треба почистити сопло пальника;
  • в приміщенні недостатньо кисню — потрібно його провітрити;
  • недостатній тиск у системі — це відповідальність саме облгазів.

Якість газу

Показник якості газу — це теплота згоряння (калорійність). Відповідно до держстандартів, вона повинна становити не менше ніж 7600 ккал/м3. Але українцям постачається якісніше паливо — з калорійністю у середньому 8300 ккал/м3.

За якість газу у газорозподільній мережі відповідає оператор ГРМ (облгаз).

Магістральними газопроводами газ транспортується під високим тиском. Для споживачів тиск понижується до рівня плити, котла або іншого приладу. Облгази отримують для постачання українцям той самий газ, що й споживачі інших європейських країн. Якщо у вас є підозри щодо якості газу або тиску у трубі, напишіть відповідну заяву до облгазу. Він зобов'язаний відреагувати протягом 2-5 днів та направити свого представника за місцем виклику в узгоджений зі споживачем час.

Перевірка якості газу

Облгаз каже, що газ — якісний. Однак ви не згодні з цим. Що робити? Можна за власний кошт провести аналіз показників газу в хімлабораторії. Якщо перевірка підтвердить невідповідність газу стандартам, облгаз зобов’язаний перерахувати обсяги спожитого газу і виплатити споживачу компенсацію. Якщо ж перевірка засвідчить, що газ відповідає стандартам, кошти за аналіз не компенсують.

Якщо ви помітили проблеми з газовою плитою, зателефонуйте на номер 104, викличте майстра, який зможе відрегулювати та покращити «газове здоров’я» плити.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень