Кому й скільки води потрібно: як правильно поливати огірки, помідори та іншу городину

Від цього залежить кількість і якість врожаю, правильний полив допомагає збирати вдвічі більше плодів

У спеку рослинам потрібен правильний та регулярний полив. Якщо хочете зібрати хороший врожай, намагайтеся дотримуватися кількох нехитрих правил. Багато залежить від особливостей вашої ділянки, в т.ч. й від ступеня освітленості, клімату, ґрунту тощо.

Однак є універсальні правила, які легко адаптувати під ваш город

 

Поливати ввечері чи вранці?

Вважається, що поливати краще ввечері - вода менше випаровується і за ніч встигає просочити ґрунт. Але якщо у вашій теплиці ростуть томати, які не люблять вологе повітря, то їх все ж краще поливати вранці – тоді вночі у теплиці не буде надмірної вологості.

А якщо погода похмура й прохолодна, то город взагалі краще поливати вдень.

Наприклад, ви приїхали на дачу опівдні й побачили пониклі рослини. Не варто чекати на вечір - ваша розсада може просто не дожити до нього.

Полийте рослини під корінь невеликою кількістю теплої води, намагаючись не потрапляти на листя. А вже ввечері вилийте води стільки, щоб грунт добре просочився на 30-40 см.

Яку воду краще використовувати?

Ідеальний варіант - джерельна або дощова вода, що нагрілася під сонцем. Можна брати і звичайну, з-під крана, але теж теплу – відстояну

Якщо поливатимете крижаною водою, особливо в спеку, рослини можуть загинути. Особливо це актуально для теплолюбних культур (перці, баклажани, помідори, огірки тощо).

Посадки зазвичай поливають по периметру крони або під корінь. Останній варіант хороший у тих випадках, коли рослину посадили нещодавно і її коренева система ще не встигла сформуватися.

Багатьом городникам дуже подобається крапельний полив. Цей спосіб добре заощаджує воду, але потребує певних витрат, якщо ви не збираєтеся зробити систему поливу власноруч.

Скільки кому?

Досить часто городники просто заливають всю ділянку щодня. Проте є сенс розібратися в особливостях тих чи інших культур, адже це може значно збільшити урожай.

Капуста любить воду, особливо у періоди, коли формується качан. У цей час норма поливу — по 3-4 л на кожну рослину.

Огіркам теж потрібен рясний полив, інакше вони можуть почати гірчити. У період цвітіння достатньо близько 5 л води на квадратний метр раз на 3 дні. А от під час плодоношення треба через день по 10 л.

Морква потребує регулярного зволоження під час формування коренеплодів. Це приблизно по 6-7 л на кожен кв.м ґрунту.

У період зростання буряки поливають один раз на 3-4 дні по 10 л води на кв.м площі. А під час формування коренеплодів знадобиться щотижня по 20 л.

Томати можна поливати рясно, але раз на 3-4 дні. У період зростання вистачить 1 л води на одну рослину, а в період формування плодів - по 2-4 л, в залежності від сорту.

Картопля в період цвітіння та формування бульб не повинна залишатися без вологи. Спершу достатньо 2 л води на кущ, потім потрібно вже більше – до 5 л води.

Для того, щоб довше зберегти вологу в ґрунті, уберегти коріння від пересихання та перегріву, рослини варто мульчувати. Можна робити це соломою, підв'яленою травою або ж бур'янами.

Раніше ми повідомляли, чи можна поливати городину водою з іржавої бочки (ви, мабуть, здивуєтесь відповіді ).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень