Так робити не треба: чим ви губите картоплю ще при посадці

Через такі «тупняки» ви ризикуєте залишитись без нормального врожаю

Важко знайти городника, який не вирощує картоплю у себе на ділянці. Але далеко не всім вдається зібрати дійсно хороший врожай. Найчастіше причина цього – у помилках, скоєних ще на етапі посадки картоплі.

Порушення сівозміни

Багато городників, щорічно змінюючи овочеві культури на грядках, тривалий час вирощують картоплю на одному й тому ж місці. У результаті ґрунт виснажується, заражається шкідниками та збудниками різних хвороб.

Усе це негативно позначається на кінцевому результаті

Пам’ятайте, що максимум картоплю на одному й тому ж місці можна вирощувати 3 роки.

 

Використання неякісного насіннєвого матеріалу

Фахівці радять оновлювати посадковий матеріал кожні 3-5 років. Причому купувати картоплю слід лише у перевірених продавців.

Оптимальний варіант для посадки - чистосортні бульби вагою 50-80 г.

Ігнорування передпосівної підготовки

Її починають приблизно за місяць до висадження культури у ґрунт. Картоплю дістають із сховища, ретельно оглядають, відбраковуючи хворі, пошкоджені, підмерзлі, підгнили та нестандартні за розмірами і формою екземпляри. Після цього проводять пророщування бульби на світлі.

Для цього картоплини розкладають по ящиках або розсипають на підлозі біля вікна. У приміщенні при цьому підтримується температура 12-16 градусів тепла.

 

Якщо природне освітлення недостатнє, картоплю підсвічують лампами. На момент посадки на бульбах повинні утворитися товсті міцні зеленувато-фіолетові паростки.

Для профілактики захворювань картоплини за декілька днів до висадження можна обробити розчином мідного купоросу (1 ч.л. на 3 л води), а потім добре просушити.

Невідповідні терміни

Як надто рання, так і надто пізня посадка помітно знижують урожайність картоплі. Потрібно дотримуватися золотої середини – оптимальні терміни для кожного регіону свої.

Деякі городники наслідують народні прикмети і висаджують картоплю, коли відцвітає черемха, а березові листочки досягають розміру копійчаної монети. Ще один орієнтир – верхній шар землі має прогрітися щонайменше до 8 градусів.

Невдалий вибір місця під грядки

Потрібно пам'ятати, що картопля любить світло і в тіні вона виросте дрібненькою. Під цю культуру слід відводити добре освітлені сухі рівні ділянки. Якщо близько до поверхні залягають ґрунтові води, для картоплі краще сформувати гребені.

Найкращий ґрунт для картоплі – супісок чи суглинок.

Підходять чорноземні землі і торф'яні ділянки, тоді як глинисті зовсім не годяться, адже водна в них застоюється.

Загущення посівів

При надто щільній посадці рослинам не вистачає місця для повноцінного розвитку. Якщо картоплю садять під лопату, то міжряддя роблять щонайменше 70 см, а інтервал між лунками – близько 30 см.

Внесення свіжого гною

Цього робити категорично не можна! Ви просто обпечете коріння, ще й збільшите ризик зараження бульби фітофторозом і паршею. Свіжий гній вноситься ЛИШЕ при осінній обробці ґрунту, а навесні використовується виключно перегній.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень