Коли не можна ходити в ліс по гриби: народні прикмети

Прикмети наших пращурів

Гриби наші предки любили збирати споконвіку. Не дивно, що з цього приводу існує безліч народних прикмет і забобонів. Наприклад, чи знаєте ви, коли, за народними повір'ями, не варто йти в ліс по гриби?

У високосний рік

Вважається, що в такий рік із землі піднімається все погане, у тому числі й нечисть, і гриби все це вбирають. Тому, якщо зібрати у такий час гриби та принести додому, накличеш лихо і на себе, і на близьких.

Сучасні дослідники вважають, що це забобон виник не на порожньому місці: за чотири роки у будь-якого гриба грибниця вироджується, і врожай може виявитися отруйним. Щоправда, не факт, що це станеться саме у високосний рік.

 

При спадному Місяці

Вважається, що на спадний Місяць ходити в ліс по гриби марно: здобуток виявиться дуже мізерним. А ось на Місяць, що росте, вас чекає багатий здобуток: «Місяць росте — по гриби йти, Місяць спадає — вдома сидіти».

Якщо взимку було мало снігу

Можете, звичайно, сходити по гриби, але в такому разі в літній та осінній період не варто сподіватися на рясний грибний урожай. І навпаки, якщо зима снігова та сувора — буде добрий урожай грибів.

Не можна ходити по гриби навесні

Ранньою весною можна знайти в лісі торішні гриби, що перезимували під снігом. Однак збирати їх не рекомендується: як тільки сніг сходить, гриби швидко псуються.

Якщо сироїжки з'явилися в лісі раніше від білих грибів - у цьому випадку сезон для грибників буде невдалим.

Якщо опеньки з'явилися надто рано, то в цьому випадку походи по гриби також виявляться не надто вдалими. Грибів наберете, та мало.

Якщо не було дощів

Як відомо, гриби ростуть у дощ. Якщо літо видалося посушливим, ходити по гриби безглуздо, їх не буде.

Не можна ходити по гриби вдень

Затяті грибники вирушають на «тихе полювання» рано-вранці. Народна мудрість свідчить, що любителі раннього вставання не повернуться з лісу без здобутку, а на тих, хто вирішив довше повалятися в ліжку, чекають одні мухомори.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень