Книгу про художника УПА Ніла Хасевича презентували у Рівному письменники брати Капранови (ФОТО)

І про діснеєвського аніматора українського походження Білла Титлу

Це художня книга, але заснована на реальних фактах. Так розповідають Віталій та Дмитро Капранови про свою нову книгу "Паперові солдати".

Ніл Хасевич з села Дюксин, що на Костопільщині, втратив ногу, потрапивши під поїзд. І пішов не жебракувати, а  вчитися на художника. В результаті став головним художником УПА. І з саморобною дерев'яною ногою воював у підпіллі, в криївках у лісі, боровся за незалежну Україну.

Тобто це такий супергерой, в порівнянні з яким всі супермени, бетмени - просто діти малі і комахи. Крім того, він - не вигаданий, а вони - вигадані, - пояснюють Капранови.

Другий герой книги - це Володимир Титла. Він - тернополянин з Підгайців, який народився в США, куди виїхали його батьки.

Там він ходив в українську школу, знав українську мову. Був справжнім українцем. Його роботи всі бачили. Це діснеєвські мультики "Білосніжка", "Пінокіо". Тобто це два художники, два ровесники, один з яких намалював США, другий - незалежну Україну, - кажуть письменники.  

[media=160007]   

Роботи Хасевича продовжували воювати навіть після 1952 року, коли його викрили. І навіть у 80-их роках на Дніпропетровщині були справи кримінальні за розповсюдження його листівок, журналів, карикатур. Тобто це роман про двох людей

І ми у своїй книзі кидаємо читача через океани, роки, щоб зрозуміти головне: чому Хасевич став таким, де взяв цю силу. Його запрошували в Америку працювати за фахом. А він не поїхав, бо вже був в ОУН. Тобто ідеологія, праця на Україну виявляється сильнішою за бажання побутового особистого успіху.

 

Роман заснований на історичних подіях. У ньому є і кадебіст Борис Стекляр, який тут у Рівному доживав, і ловив Хасевича саме у Рівному, і двоє його подільників. І ми з цього зробили художній твір з певною свободою думки, щоб зняти з Хасевича вирок забуття. Адже його забороняли. Бо він вів інформаційну війну. А ми хочемо, щоб Хасевич зайняв достойне місце у когорті українських героїв. 

Капранови залишили автографи у своїх книгах

Презентація та автограф-сесія відбулася у книгарні "Слово". Для перших покупців своїх книг письменники залишили на сторінках автографи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень