Кіловат по 6 гривень: інфовкид чи вже час готуватися до зростання тарифів на світло?

Фахівці запевняють, поки перейматися через це не варто  

До завершення опалювального сезону перейматися через збільшення тарифів на світло – не треба. До 1 травня діє постанова, згідно з якою тариф на електроенергію залишиться сталим. Нагадаємо, ціни на електрику злетіли у червні 2023 року, і це стало відчутним ударом для українських сімей.

Сьогодні багато говорять про вартість кіловата електроенергії у 6 гривень. Цю ціну називають ринковою, і нібито вона максимально відповідає реальність вартості генерації.

Хоча міністр енергетики Герман Галущенко запевняє, що розмови про збільшення тарифу до 6 гривень за кіловат це не більше як інформаційний вкид, адже обґрунтування саме такої ціни на електроенергію - немає.

За словами міністра енергетики, уряд у квітні проаналізує поточну ситуацію в енергетичному секторі, і тільки потому може ухвалити якесь рішення про зміну ціни.

Національна компанія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг України поки теж не переглядає тарифів на світло.

Втім, є на сьогодні й об’єктивні чинники, за яких уникнути збільшення цін на електроенергію не вдасться. Серед таких фахівці називають:

  • Енергосистема України потребує значних інвестицій для відновлення;
  • Реформа в енергетичному секторі одна з вимог міжнародних партнерів, які Україна має виконати, щоб в майбутньому отримувати військову та фінансову допомогу
  • Одна з вимог МВФ — лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію. Йдеться про побутових споживачів, і про комунальні підприємства.

Україна має реалізувати ці зміни до вересня 2024 року, тож уникнути перегляду тарифів не вдасться. Ймовірно торкнеться збільшення тарифів і опалення, яке обіцяли що не буде дорожчати до кінця воєнного стану.

 

Джерело: gsminfo.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень