Казахстан просить світ забрати ядерну зброю у путіна – близько 4,5 тис. боєголовок

Там вважають, що зараз ситуація гірша, ніж за часів Холодної війни

Напередодні зустрічі держав – учасників Договору про заборону ядерної зброї – Казахстан закликав інші країни розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року. Таку заяву зробив віцепрем'єр – очільник МЗС Казахстану Мухтар Тлеуберді, передає російський «Інтерфакс».

Журналісти зауважують, що у такий спосіб він натякнув, що росію треба позбавити ядерної зброї.

– Ми закликаємо всі держави, включно з ядерними державами, розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року – до 100-літнього ювілею ООН, – сказав Тлеуберді.

За його словами, практичний внесок його країни в ядерне роззброєння «дає моральне право і надалі закликати народи та уряди подвоїти зусилля щодо позбавлення нашої планети від загрози ядерного самознищення на основі зміцнення взаємної довіри».

Каже, саме ситуація в Україні змушує задуматися про заборону ядерної зброї. На його думку, зараз ймовірність ядерних ударів набагато вища, ніж за часів Холодної війни.

– Нинішній воєнний конфлікт на території України, розмови про повернення ядерних озброєнь та взаємні загрози застосування ядерної зброї змушують нас, як ніколи раніше, замислитися про колективну вразливість людства та про нагальну необхідність заборони та ліквідації цієї смертоносної зброї, – додав міністр.

Перша зустріч держав-учасниць Договору про заборону ядерної зброї почалася у Відні 21 червня і триватиме до 23 числа.

КОНТЕКСТ:

Договір про заборону ядерної зброї набув чинності у січні 2021 року. Документ вже підписали 86 держав, а майже 60 – ратифікували.

Ядерні держави – росія, Велика Британія, Китай, США та Франція – відкинули Договір про заборону ядерної зброї, який, на їхню думку, суперечить Договору про нерозповсюдження ядерної зброї й може ще більше ускладнити подальший прогрес у галузі роззброєння.

Казахстан є єдиною державою на просторі СНД, яка приєдналася до цього договору.

На сьогодні ядерну зброю мають 9 країн: росія, США, Британія, Китай, Франція, Індія, Північна Корея, Ізраїль, Пакистан.

Скільки ядерної зброї має Росія

Колаж видання "Слово і діло"
Колаж видання "Слово і діло"

Федерація американських вчених оцінює запаси рф приблизно в 4477 ядерних боєголовок. Вони призначені для використання стратегічними пусковими установками великої дальності й тактичними ядерними силами малої дальності. Понад 1,5 тис. з них – розгорнуті (812 перебувають на балістичних ракетах наземного базування, 576 – на балістичних ракетах підводних човнів та, можливо, ще 200 – на базах важких бомбардувальників).

977 стратегічних боєголовок перебувають на зберіганні і 1912 – нестратегічні. Ще 1500 боєголовок звільнені або ж очікують на демонтаж.

Джерело: ГЛАВКОМ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень