«Какая разница» чим дихати: діти під Рівнерадою влаштували пікет (ФОТО/ВІДЕО)

Поки у приміщенні понад сотня людей протестували проти будівництва заводу у Городку

Фото - Рівне вечірнє

Проти будівництва заводу «Кроноспан» виступають мешканці Городка. Близько трьох сотень підписів зібрала ініціативна група та передала їх керівнику облдержадміністрації, який торік підписав меморандум про співпрацю з інвесторами та керівниками деревообробного заводу.

У Рівнераду обурені мешканці села та рівняни прийшли, аби висловити свою позицію довкола будівництва заводу, екологічного впливу його на довкілля і відповідних наслідків на засіданні тимчасової комісії.

Представник ініціативної групи мешканців Городка Андрій Овсійчук озвучив вимоги громади:

- Наші будинки під цим заводом, там і так немає чим дихати через викиди з «Азоту».

 

Ми просимо область створити комісію з вивчення цього питання. Зібрати людей, які фахово до цього питання підійдуть, екологів ат експертів з інвестицій. Не треба ціною нашого життя заводити інвестиції у Рівне. Громада не дасть збудувати цей завод.

 

Поки ми йдемо демократичним, юридичним, шляхом, але ми не виключаємо інших шляхів. Зрозумійте, ми там всі вимремо, навіть переїхати немає куди, бо ніхто ті будинки не захоче купувати, під стінами заводу.

Пізніше стало відомо, що мешканці Городка в знак протесту перекриватимуть трасу зранку у п’ятницю, 10 січня.

Фото опублікував сайт "Рівненські новини"

Додамо, що попри проведені громадські слухання та заяви «Короноспану», депутати Городоцької селищної ради напередодні Нового року ухвалили звернення до Верховної ради та президента з проханням заборонити будівництво.

Усі закиди щодо шкідливих викидів та небезпеки для екології та людей спростував представник «Кроноспану» Павло Пильтяй:

- Інвестор добросовісно відноситься до роботи. На заводі буде встановлена новітня система очищення, там будуть фільтри, вартість яких обчислюється у мільйонах євро.

 

Крім того, цикл виробництва такий, що відключити фільтри – не можливо. Тобто вони працюватимуть весь час, поки триватиме виробництво.

 

Якщо ми говоримо про Нововолинськ, то там проблем немає. Там встановлений стаціонарний пункт контролю та моніторингу навколишнього середовища біля підприємства й у самому місці. Громада має доступ до цього моніторингу, і вони можуть контролювати.

На захист громади виступили екологи та очільник обласного лабораторного центру Роман Сафонов:

- Виходячи з тих цифр, які дані проєктантами, я вже можу стверджувати, що перевищення нормативних рівні будуть у Городку, на вул. Штейнгеля. Саме на підставі теоретичних підрахунків, вони не правильно проведені. Фонові концентрації розраховані на місто Рівне, але ж найбільше впливу отримають мешканці Городка.

 

Рівне теж матиме наслідки, але найбільше постраждають місцеві мешканці.

 

Ніхто не вивчав реальну медико-екологічну ситуацію на цій території. За тими даним, які у нас є, по факту зараз, коли нічого не працює, вище половини норми. Вище о,5 ГДК по ряду речовин.

Якщо вже є вище половини норми, а ви даєте по ряду інгредієнтів 0,6 чи 0,5 ГДК, то я сміливо стверджую, що якщо плюсувати до того, що вже є – то будуть значні перевищення. Розрахунки у звітах подаються по максимально разовим концентраціям, а оцінка ведеться по середньодобовим концентраціям, що стосується здоров’я людей, які набагато жорсткіші. Тобто, відомо, що будуть перевищення. Підприємству раджу продовжити термін приймання зауважень.

 

Щодо компенсації мешканцям, то нормативно правових актів багато років не розробляли в Україні.

 

Щодо стаціонарного посту спостереження за викидами у Городку, то у документах я не бачив про це інформації. У документах є посилання, що аналізи проводитиме акредитована лабораторія. Я скажу, що моя лабораторія акредитована, але я скажу, що жодна лабораторія в області не зможе перевірити той діапазон речовин, які викидатимуть в атмосферу.

 

Тому пункт моніторингу потрібен справді, бо ми не зможемо забезпечити з рівного постійний контроль, бо нас багато підприємств.

Незалежну оцінку звіту про викиди від «Кроноспану» зробив професор «водника» Дмитро Стефанишин:

- Відкритості зі сторони керівників заводу – не було. Область не запитала людей, чи треба було заводити в область такого інвестора, з потенційно небезпечним виробництвом. Це трагічна помилка місцевої влади. Я робив свої зауваження до оцінки впливу на навколишнє середовище, я їх направив у департамент екології обласної адміністрації.

 

Департамент повинен випереджати такі процеси (супротив людей та наслідки – авт.), бо там проблеми з парниковими газами. Це складна проблема взагалі, ми матимемо стратегічно не зовсім вигідне підприємство.

 

У нас з’явиться потужний постачальник парникового газу, у вигляді вуглекислого газу. Це окрім інших ризиків, в тому числі й зростання рівнян захворюваності населення.

 

Аналізуючи звіт скажу, що справжньої оцінки впливу на довкілля не було. До того будь-які потенційно небезпечне виробництво має наслідки. Можуть вдаватися нештатні чи аварійні ситуації, або ж просто екологічно конфліктні ситуації.

 

Автори звіту думають, що я вигадую. Але саме ці ситуації найнебезпечніші. Вигадкою вважали і ймовірність вибуху на Чорнобильській АЕС.

Зауважимо, поки дозволу на будівництво заводу у Городку – немає. Нині там проводять підготовчі роботи на території.

Чому саме цю територію віддали інвестору, пояснив директор Рівненської агенції із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів «ІнвестІнРівне» Дмитро Янушевський:

- Чому Городок? Бо територія колишнього заводу РЗТА, це велика промислова зона. На території збережені комунікації у промислових об’ємах. Зокрема, це електроенергія великої потужності. Там є залізничні колії. Там не можна, наприклад, поставити швейне виробництво. Це промислова зона.

 

Мешканцям Городка поясню, ця територія – власність «Кроноспану». Якщо у власників тут не вийде запустити виробництво, то вони все це продадуть. І невідомо, хто туди зайде, і яке виробництво там буде.

 

Завод «Кроноспан» - це 200 мільйонів євро прямих іноземних інвестицій, робочі місця для жителів, а також податки в обласний бюджет. Аналогічний деревообробний завод вже працює на Волині. Там проводили перевірки й врешті визнали – забруднень немає.

Люди перекрикували Дмитра Янушевського і висловлювали проти будівництва.

Серед натовпу прозвучала позиція поставити на території заводу сонячні батареї.

Зважаючи на суспільний резонанс члени тимчасової комісії Рівнеради вирішили вивчити питання більш ґрунтовно.

До цього процесу хочуть залучити представників обласної ради та Міністерства екології.

А від «Кроноспану» вимагатимуть оприлюднення реальної інформації про викиди в атмосферу, розміри інвестицій та податків, які сплачуватимуть у бюджет області.

Окрім того комісія проситиме про те, щоб термін внесення поправок до оприлюдненого раніше звіту про викиди небезпечних речовин «Кроноспан» продовжив. На цьому наполягали присутня на засіданні народна депутатка Соломія Бобровська. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень