Перші в Україні: Kronospan інвестує у пилогазоочисні споруди нового заводу на Рівненщині більше 20 мільйонів євро

Аби не забруднювати повітря

Рівненська агенція із залучення інвестицій «InvestInRivne» спільно з ТОВ «Кроноспан УА» 27 вересня 2019 року провела ознайомчу екскурсію для представників громади села Городок Рівненського району. Адже саме тут міжнародна компанія Kronospan має намір збудувати свій другий в Україні деревообробний завод.

Під час заходу учасники дізналися більше про проєкт Kronospan на Рівненщині, побачили технологічний майданчик майбутнього заводу в Городку, відвідали діючий завод Kronospan у м. Нововолинськ Волинської області, де ознайомилися із виробництвом, переконалися в ефективній роботі сучасних очисних споруд, отримали повну інформацію про нові надсучасні фільтри.

- Компанія «Kronospan» інвестує в економіку Рівненської області більше 200 мільйонів євро. А це майже 200 прямих та 2000 непрямих робочих місць із заробітною платою від заводу 15-18 тисяч гривень на місяць. Це більше 400 мільйонів гривень податків і зборів щорічно. З них - більше 25 мільйонів гривень місцевих податків зможе отримувати Городоцька сільська рада щорічно після виходу заводу на планову потужність, - розповіла генеральний директор ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Покінська. - Ми використовуємо деревину виключно легального походження, а, отже, протидіємо незаконній вирубці лісів та вивезенню деревини за кордон. Ми підтримуємо вітчизняного виробника меблів, продаж готової продукції в Україні та за кордоном, а це залучення додаткових фінансових ресурсів для розвитку України. Ми впроваджуємо низку благодійних проєктів на суму майже 700 тисяч гривень щорічно. Наш виробничий цикл здійснюється на найсучаснішому обладнанні, невід’ємною частину якого є найефективніші в Україні та Європі фільтри та очисні споруди.

Сучасний завод Kronospan з виробництва плити ДСП розташується на території непрацюючих Рівненського ливарного заводу (РЛЗ) та Рівненського заводу тракторних агрегатів (РЗТА) у селі Городок Рівненського району. За словами директора ТОВ “Технопривід Інвест Груп” Павла Пильтяя, зараз у Городку проводяться лише роботи з підготовки технологічного майданчика. Для виконання таких робіт ТОВ “Технопривід Інвест Груп”, власником якого є Kronospan, має всі дозвільні документи. Підприємство не порушує жодних будівельних чи екологічних норм, а наявні будівельні відходи складує за погодженням із власниками/користувачами земельних ділянок/об’єктів. Незважаючи на неправдиві звинувачення, Kronospan виконує всі вимоги закону, рішення судів, допускає на об’єкт всі необхідні контролюючі органи.

Участь у екскурсії 27 вересня взяли депутати сільської ради села Городок, депутати Рівненської районної ради, представники департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА.

Як розповів під час заходу технічний директор ТОВ «Кроноспан УА» Бартломей Козьол, виробництво на Рівненщині матиме не тільки сучасне обладнання, а й суперсучасну фільтруючу систему UTWS.

- Система UTWS сьогодні є однією найкращих у всьому світі. Її ефективність та інноваційність обумовлена в першу чергу замкнутим колом обігу повітря та двохступеневою очисткою газів. Це мінімізує викиди пилу та легких органічних сполук (характерний запах) в атмосферу. Ефективність очистки повітря сягатиме 95%.

Це передова технологія, яку Kronospan впроваджуватиме першим в Україні. Ми рухаємося на три кроки вперед, будуємо сучасне виробництво, щоб навіть через кілька років воно випереджало новітні європейські екологічні норми. Загальна вартість інвестиції у пилогазоочисні технології заводу в Городку перевищить 20 мільйонів євро, - наголосив Бартломей Козьол.

Роботу майбутнього підприємства у Городку суворо контролюватимуть екологи. На цьому наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації Володимир Захарчук.

Для гостей з Рівненщини технічний директор ТОВ «Кроноспан УА» Бартломей Козьол особисто провів екскурсію виробництвом у Нововолинську.

У режимі максимальної відкритості мешканці Городка побачили роботу виробничого обладнання та всіх фільтруючих установок. Переконались у неможливості роботи заводу з вимкненими фільтрами. З’ясували, що всі «міфи» про роботу підприємства є лише «міфами», які поширюють недобросовісні конкуренти.

- Дуже добре, що підприємство є таким відкритим для громади, максимально співпрацює ще до початку будівництва заводу. Під час екскурсії мешканці села на власні очі побачили, як працює Kronospan, отримали всю необхідну інформацію про екологічні аспекти роботи заводу, отримали відповіді на всі питання, навіть найгостріші, - поділився враженнями заступник сільського голови Городка Сергій Поліщук.

- Разом з тим добрим сигналом є і те, що завод інвестує значні кошти не тільки у виробництво, а й у найсучасніші фільтри, таким чином дбає про екологію. Відповідальні і публічні інвестори потрібні громадам, адже це значні надходження податків, які спрямовуватимемо на розвиток наших сіл.

Довідково:

З 2016 року на заводі у Нововолинську працює 21 пилогазоочисна установка на джерелах викидів у повітря, а саме: 9 циклонів, 3 циклон-фільтри (комбінація циклона та мішкового фільтра), 8 мішкових фільтрів, 1 фільтр вологої очистки від формальдегіду (скрубер). У 2016 році на підприємстві замінили багатоповерховий прес на сучасний. Новий прес безперервної дії обладнаний ефективною системою збору та очищення випаровувань у скруберi–фільтрi вологої очистки від формальдегіду. Викиди з цього джерела зменшились у 1,5 разів! У 2017 році на заводі замінили 2 газовi котли на 1 твердопаливний, що працює на відходах деревини тa біомасі.

У 2018 році завод першим в Україні почав виготовляти плиту з пониженим вмістом формальдегіду (E-LE) із застосуванням низькотоксичної смоли. Відтак, продукція відповідає міжнародним вимогам CARB (California Air Resource Board) та EPA (Enivironemtal Protection Agency of USA) та тестується незалежною лабораторією у Польщі. У 2019 році на підприємстві звели шумозахисний бар’єр висотою 8 метрів (для зниження пило- та шумопередачі).

У 2019 році встановлюють сучасні 2 фільтри – вологі електростатичні пилоочисники на лінії ДСП та новій ліній ОSB. Завод Kronospan - перший в Україні, хто почав реалізацію подібного екологічного проєкту.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень