Качати прес може бути шкідливо: результати експерименту на СВИНЯХ

Вчені не дійшли одного висновку

Як накачати рельєфний живіт та отримати заповітні кубики?

Більшість відповість – потрібні виснажливі тренування.

Вчені тим часом зовсім не впевнені щодо користі накачування черевних м'язів. А дехто навіть вважає, що це шкідливо.

Якщо качати прес – не ваше улюблене заняття, маємо для вас добру новину.

 

Дослідники не лише сперечаються з приводу ефективності вправ для качання пресу, але й припускають, що вони можуть бути шкідливими для здоров'я.

Чи потрібні виснажливі вправи, щоби накачати рельєфний прес, чи плаский живіт є радше результатом правильної дієти та гарної загальної фізичної форми? Огляд досліджень, присвячених цьому питанню, свідчить, що вправи з підйомом корпусу з положення лежачи підвищують гнучкість і м'язову силу.

Експерименти, під час яких собаки вигинали хребет, також довели, що такі вправи сприяють надходженню поживних речовин до дисків хребта, що запобігає його нерухомості.

Деякі люди генетично схильні до болю в спині після вправ на прес.

Зроблять вправи на прес вашу фігуру такою, як ви бажаєте, або ні, існує й інше питання: чи може качання черевних м'язів спричинити небажані наслідки, зокрема біль у спині?

Стюарт Маꥳлл, професор біомеханіки хребта з Університету Ватерлоо в Канаді, вивчає вправи із згинання хребта вже багато років. Науковець переконаний, що класичний підйом корпусу з положення лежачи може дійсно бути шкідливим.

У своїй лабораторії біомеханіки хребта Маꥳлл провів десятки досліджень, під час яких він багаторазово згинав туши мертвих свиней, імітуючи рухи хребта людини, коли вона качає прес.

 

Після цього він оглядав диски в хребті свиней і виявив деформації у місці згину.

 

Якщо в хребті людини відбуваються подібні процеси, диски можуть тиснути нерви, викликаючи біль у спині, і навіть, можливо, грижу міжхребцевого диска.

Науковець вибрав для експерименту свиней, тому що їхній хребет за будовою ближче до людського, ніж у більшості інших тварин. Але безперечно критики цих досліджень мають рацію, коли зазначають, що між людиною і свинею все ж таки існує багато відмінностей.

Можливо, пошкодити спинні диски можна, якщо качати прес годинами, але в реальному житті, виконуючи по 15 підйомів у кілька підходів, навряд чи можна завдати собі значної шкоди. Однак травми теж трапляються.

Експерименти на свинях, в ході яких дослідники імітували рухи хребта під час качання пресу, показали, що подібні вправи спричиняють деформацію дисків хребта і біль у спині.

Дослідження 2005 року американських воєнних на базі Форт-Брегг, показало, що 56% всіх травм під час армійських тестів на фізичну підготовку, солдати отримали, коли качали прес.

Підйом тулуба з положення лежачи може виявитися більш шкідливим для одних людей, ніж для інших. Дехто може качати прес по 30 разів щодня протягом багатьох десятиліть і не мати жодних проблем, тоді як для інших це неможливо. І виявити, до якої групи належите саме ви, доволі важко, адже це визначається генами.

Згідно з одним дослідженням, проблеми спричиняє не важкість тренувань, а генетичні фактори, які пояснюють три чверті випадків виникнення болю у спині під час вправ для преса.

Професор Стюарт Маꥳлл рекомендує під час вправ підкладати руки під нижню частину спини, щоби знизити навантаження на неї.

Зігніть одну ногу в коліні, а іншу тримайте трохи на відстані.

Потім трохи підніміть голову і плечі від підлоги.

Вчений рекомендує уявити, ніби ваша голова лежить на вагах, і вам потрібно відірвати її від поверхні рівно настільки, щоби ваги показали нуль. 

У своєму дослідженні вправ на прес Брет Контрерас з Технологічного університету Окленда в Новій Зеландії рекомендує обмежити вправи з навантаженням хребта до 60 повторень за кожну сесію, починаючи з 15 і поступово збільшуючи їхню кількість.

І, нарешті, качати прес одразу після тривалого лежання або сидіння важче і збільшує ризик отримання травми.

Отже, не варто схоплюватися після того, як ви просиділи півдня за комп'ютером і починати несамовито качати прес.

 

Так само небагато користі принесуть вправи зранку, щойно ви підвелися з ліжка.

Джерело - bbc.com

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень