ІТ збільшує оберти. У Рівному відкривають офіс EPAM

Лідер серед ІТ-компаній України вже оголосив перелік вакансії у Рівному

Найбільша ІТ-компанія України – EPAM – заходить в Рівне. Поки вирішують організаційні питання щодо офісу, вже триває налагодження співпраці з місцевими університетами та Рівненським ІТ-кластером. Згодом планують зустріч з місцевою владою.

Усе для того, аби разом розвивати технологічні напрями, показати рівнянам перспективи IT-індустрії та дати можливість будувати успішну кар'єру в компанії світового рівня.

 

Керівництво компанії EPAM декларує готовність до співпраці з усіма зацікавленими сторонами.

Потенційні кандидати на співпрацю з EPAM – ІТ фахівці різних напрямків та студенти місцевих вишів. Хто виграє від приходу EPAM та чому рівнянам варто слідкувати за новинами від цієї компанії –  ми говорили з керівником західноукраїнської локації ЕРАМ Андрієм Трофімовим та відповідальним за процес відкриття офісу ЕРАМ у м. Рівне Антоном Цехошем.

ЕРАМ заходить у Рівне. Що це дає місту?

Андрій: Якщо торік ми сказали, що працюємо у віддаленому режимі, то ми не робили фокус на Рівному. Той, хто був зацікавлений – до нас прийшов. Якщо зараз ми «заходимо» у Рівне – це означає, що ми сфокусувалися на цьому місті. Ми провели аналіз ринку і готові вкладати свої ресурси та час у розвиток ІТ галузі в Рівному.

Андрій Трофімов
Андрій Трофімов

Наші технічні спільноти будуть приїздити до Рівного, будуть організовувати різні воркшопи, навчання та працюватимуть над поширенням інформації про ЕРАМ. Адже ми плануємо збільшити нашу команду у Рівному до сотні спеціалістів. Всі, хто хоче найближчим часом приєднатися до ЕРАМ запрошуємо на Hiring week, який заплановано на 21 лютого. Вже зараз переглянути вакансії, обрати свій напрям і приєднатися до нашої потужної команди можна за посиланням.

Що конкретно отримує рівнянин з приходом ЕРАМ?

Антон: ІТ спеціалісти Рівного отримають можливість вибору кращих умов співпраці, а також кар’єрний та професійний розвиток. Прихід конкурентів, це стимул іншим компаніям переглянути  умови, які пропонують ІТ-компанії.

Це здорова конкуренція, від якої виграє ринок. Виграє у якості, у кількості спеціалістів, нових проєктів у рамках міста.

А податки підуть до місцевого бюджету?

Андрій: Якщо ми говоримо про ІТ спеціалістів, які співпрацюють з нами як  ФОПи, то так, податки підуть у місцевий бюджет.

Антон Цехош
Антон Цехош

Антон: У будь-якому випадку місто отримає свої переваги. Адже коли ми приходимо у якесь конкретне місто, то ми не тільки запрошує місцевих спеціалістів, але й допомагаємо громаді міста. Наші спеціалісти діляться своїм часом, досвідом і знаннями зі спільнотами в тих локаціях, де ми живемо та працюємо.

Більше того ми ставимо вищу планку на ринку і показуємо приклад того, як IT компанії організовують умови для роботи інженерів, робочий простір, підхід до парнерства з навчальними закладами.

З якими університетами Рівненщини ви готові співпрацювати?

Андрій: Вже є домовленості з Острозькою Академією. Тривають перемовини ще з двома університетами Рівного: РДГУ та НУВГП. Насправді співпраця з університетами – це ключовий елемент нашої стратегії. Ми хочемо зробити так, щоб в Рівному з’являлось більше IT-спеціалістів. ЕРАМ прикладає неймовірну кількість зусиль та коштів для підготовки молодих спеціалістів.

В ЕРАМ є ціла інфраструктура для підготовки студентів — EPAM University Programs, де ми пропонуємо безкоштовні  курси за всіма найпопулярнішими технологіями (понад 30 напрямків).

 

Наша освітня ініціатива EPAM University Programs готує набагато більше спеціалістів, ніж нам потрібно.

 

Ми впевнені, що молоді спеціалісти  після нашого навчання будуть конкурентні на ринку і зможуть приєднатися до будь-якої ІТ-компанії. Тим самим ми сприяємо розвитку рівня ІТ в Україні.

Антон: Ми активно співпрацюємо з університетами. Вишам ми допомагаємо із технічним оснащенням, оновлюємо навчальні матеріали та викладаємо. Наша ключова мета — розвиток практичних навичок у студентів та підготовка до вимог бізнесу. Кожна навчальна програма, яку ми організовуємо на базі університету, з яким співпрацюємо, завершується тим, що студенти презентують якийсь реальний продукт. Так може бути і у Рівному. Для міста можна розробити якийсь крутий продукт: додаток чи повноцінний сервіс. Окрім студентів та молодих людей, ми також допомагаємо і спеціалістам з досвідом, які вирішили змінити сферу діяльності й приєднатися до ІТ.

Андрій: А вже досвідченим ІТ-спеціалістам з Рівного ми можемо запропонувати нові цікаві професійні виклики на міжнародних проєктах. До того ж ЕРАМ розвиває своїх фахівців. У нас потужна внутрішня система навчання за кількома напрямками: технічні тренінги, м’які та лідерські навички, мовні курси. Загальна кількість доступних програм та тренінгів сягає 18 тисяч, включаючи курси зовнішніх освітніх провайдерів, таких як LinkedIn Learning, O`Reilly, Pluralsight.  

Де буде офіс ЕРАМ у Рівному?

Андрій: Коли ми приходимо в нове місто, ми стараємося спочатку знайти відповідний Co-working, щоб наші колеги відразу могли організувати проєктну роботу за потреби. Нагадаю, що загалом уся команда успішно виконує свої обов’язки у віддаленому режимі. На жаль, ми не знайшли таке приміщення, яке б відповідало нашим стандартам та вимогам. Тому ми перейшли відразу до другого етапу – облаштуванню офісу для невеликої команди. А в довгостроковій перспективі ми плануємо і третій етап – великий офіс для більшої кількості спеціалістів. До всіх цих приміщень у нас є певні вимоги. І щоб все було згідно з нашими правилами, для цього треба час і ресурс. Як тільки наш офіс в Рівному  буде готовий – ми відразу про це розповімо.

Додаток «Дія» - справа рук інженерів ЕРАМ. Розкажіть про цей і подібні проєкти.

Андрій: Ми є найбільшою IT-компанією в Україні й відчуваємо певну відповідальність перед країною. Одна з наших сильних сторін – розробка програмного забезпечення. І ми поставили перед собою ціль допомогти країні у сфері диджиталізації. У той час з’явилась нова потужна команда Мінцифри.  

Наша команда на волонтерських засадах розробила першу версію додатку «Дія» та передала її державі для подальшого розвитку.

 

Зараз Кількість користувачів додатку «Дія» перевищила 13 млн. адже це зручно та вигідно. Хоча, насправді, «Дія» це тільки фасад.

 

За цим додатком стоїть неймовірна кількість роботи.

«Дія» це тільки один з яскравих прикладів того, що ми робимо. Цього місяця разом із львівською міською радою ми презентували оновлений   Портал мешканця Львова, його вдосконаленням займалася львівська команда програмістів. Окрім того, ми активно допомагаємо різного роду волонтерським організаціям. Наприклад, ми розробляли цифровий проєкт для фонду Кличка, робимо додаток для донорів крові, щоб ним могли користуватися люди з усією України. Насправді більшість проєктів, які ми робили в Україні – це про благодійність.

Антон: Це інвестиції в Україну. Це win-win- ситуація. Не завжди співпраця з державою для ЕРАМ – це про гроші. Держава отримує сервіс, а ЕРАМ допомагає країні розвиватися та ставати більш цифровою і зручною. 

А зламати «Дію» можливо? Виток даних, про який раніше писали у ЗМІ, він можливий? Розкажіть про це, як одні з розробників цього додатку.

Антон: У цифровому світі «зламати» можна все.

Проте, якщо ми говоримо про дані, які начебто були оприлюднені, через те, що «зламали» Дію, то варто зазначити, що «Дія» не зберігає жодних даних.

«Дія» такий собі посередник, який дає зручний інтерфейс людині, а інформація, документи зберігаються у реєстрах, доступ до яких можна отримати лише через bank id ідентифікацію.

З якими брендами співпрацює ЕРАМ у світі?

Андрій: Перш ніж розказати про бренди, хочу сказати, що ЕРАМ у світі -  це понад 50 тисяч спеціалістів у 50+ країнах. В Україні з ЕРАМ співпрацює понад 13 500 інженерів і ми є лідером ІТ галузі в нашій країні. Відповідно на запитання з якими відомими брендами та галузями ми співпрацюємо, можна відповісти, що фактично з усіма. У нас є проєкти у фінансовій сфері, на ринку ритейлу та дистрибуції, працюємо з бізнесом, що займається подорожами та готельними послугами, охороною здоров’я та життя, страхуванням, енергетикою та автомобілебудування. Насправді цей перелік можна ще довго продовжувати.

ЕРАМ – працює зі всесвітньовідомими клієнтами зі списку "Fortune 100" (щорічний список, що складається та публікується в американському журналі «Fortune».

 

До списку входять найбільші американські корпорації, впорядковані за валовим доходом).

 

Проте треба розуміти, що ми не завжди можемо оприлюднювати імена брендів на загал, проте багатьом відомі такі бренди як Reebok, Metro, Bacardi, Epic Games з відомою відеогрою Fortnite та багато інших.

 

Всі вони є нашими клієнтами.

З початку пандемії популярною стала електронна комерція. Відповідно за цей час у нас стрімко зросла кількість запитів на роботу з найбільшими ритейлами. Ми посилили співпрацю зі світовими фешн-брендами, (наприклад,  Burberry), лідерами у сфері догляду за обличчям та тілом та іншими. Пандемія підштовхнула та прискорила процес цифрової трансформації таких компаній, а ЕРАМ успішно допомагає їм у цьому.

Соціальні проєкти. Зокрема, співпраця з ЮНІСЕФ. Про що ця історія? Чим вона цікава рівнянам?

Андрій: Як я вже згадував, ЕРАМ – це соціально відповідальна компанія. Ми дбаємо про те, щоб наша діяльність допомагала громадам, у яких ми працюємо. І основний фокус у нас на освіті та навчанні. Наприклад, у нас є освітня програма для дітей віком від 8 до 16 років – eKids. Наші волонтери навчають дітей із малозабезпечених сімей основам програмування. Минулого року ми спільно з ЮНІСЕФ ми запустили програму навчання ІТ професії для молоді з інвалідністю.

Антон: Нещодавно ми оголосили вже про другий набір на подібну програму, де учасники зможуть опанувати  професію інженера з автоматизованого тестування (QA automation specialist). Скористатися можливістю цієї програми можуть мешканці громад-учасниць ініціативи 

«Громада, дружня до дітей та молоді», які належать до однієї або кількох вразливих категорій, зокрема: молодь з інвалідністю; люди, які здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю; одинокі мами або тати; батьки багатодітних сімей.

 

Для студентів, які успішно закінчать програму, можлива подальша співпраця з ЕРАМ.

 

А для участі у програмах спільних з ЮНІСЕФ необхідні лише висока мотивація, бажання занурюватися у сучасну ІТ професію, початковий рівень англійської мови та базові технічні знання.

Андрій: Робити освіту та знання доступними для всіх – це один зі стратегічних напрямків сталого розвитку ЕРАМ і це абсолютно нормально для великого бізнесу замислюватись над такими речами.

Хто може потрапити до вас на роботу? Чи правда, що програмістами стають лише інженери і математики?

Андрій: Якщо ми говоримо про програмістів у класичному розумінні, то звичайно, що люди з математичною чи технічною освітою мають більше шансів реалізувати себе в цій професії. Але це лише один з напрямків.

Для успішного ІТ-рішення, необхідна велика команда, до якої можуть входити і програмісти, і тестувальники, і бізнес-аналітики, і проєктні менеджери,  і дизайнери, люди, які відповідають за хмарні технології, спеціалісти великих даних, HR-менеджерів, маркетологів.

Антон: Основна вимога в ІТ — це хороший рівень англійської мови (середній та вище) і бажання постійно вчитися. З одного боку, ми шукаємо досвідчених ІТ-спеціалістів, які вже мають певний досвід і готові долучитися до нашої команди спеціалістів (вся інформація про наявні вакансії є на сайті https://careers.epam.ua/vacancies ).

Проте зауважу, що ЕРАМ також дає старт молодим спеціалістам та людям, які вирішили змінити свою професію -  так звані світчери. Завдяки нашій освітній ініціативі EPAM University Programs минулого року до компанії приєдналося близько 1800 молодших спеціалістів, яким компанія ЕРАМ допомогла набути навички, необхідні для роботи й ІТ.

* на правах реклами 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень