«Те, що робить ця хвороба, не вкладається в голові», - лікар, який бачив 7 смертей від коронавірусу

Від того, що розповідає медик, волосся стає дибки

"За 30 років такого не бачив"

 

Завідувач реанімаційного відділення Хмельницької інфекційної лікарні Валентин Бавровський все життя присвятив медицині. За 30 років роботи в інфекційній лікарні врятував десятки життів та бачив не одну смерть. Він каже: 

"Те, що відбувається з деякими пацієнтами, які потрапляють в реанімацію через коронавірус, не вкладається в голові.

 

Стан погіршується різко, за 2-3 години.

 

У багатьох відмовляють органи, починається сепсис, згорають легені.

 

І весь цей час людина перебуває у свідомості та ясно розуміє, що от-от її серце зупиниться". 

За словами Валентина Бавровського, це не чергова страшилка чи якийсь фейк. Це хвороба, яку він досі не бачив. Досвідом роботи з хворими на COVID-19 лікар поділився, щоб кожен хмельничанин усвідомив небезпеку, не прогавив перші симптоми та відсунув якомога далі свій скептицизм. 

"На початку я сам не усвідомлював, наскільки все серйозно.

 

Так було, поки до реанімації не потрапив перший пацієнт із COVID-19. Він був важкий, із явищами дихальної недостатності, була двобічна пневмонія.

 

А ми ще не знали, як правильно лікувати. Протоколи МОЗ мінялися через 2-3 дні.

 

Головне було правильно надати респіраторну підтримку. Він, на щастя, не був на апараті ШВЛ. Рятували сильними антибіотиками. Тиждень він пролежав в реанімації.

 

Коли цього чоловіка переводили до палати - свято було в усього персоналу. Ми раділи, як діти". 

За час пандемії до реанімаційного відділення інфекційної лікарні потрапило 24 пацієнти. Більшість щасливо побороли COVID-19. Однак у 7 випадках, попри всі старання медиків, пацієнтів не вдалося врятувати.

За словами завідувача реанімаційного відділення, були серед них випадки, які він досі не може збагнути.

Валентин Бавровський

Здавалося б, людина не мала супутніх патологій, була молода та здорова, а її життя обірвалося за кілька годин. А ті, хто надходив до медзакладу вкрай важкі і з купою хвороб, вже давно вдома. 

"7 померлих - це дуже серйозний показник.

 

Серед них були різні пацієнти. Одні надходили надто пізно, бо ставилися до перших симптомів скептично. Застуда, то й застуда. Нікуди не зверталися, а хвороба ця діє підступно.

 

Коронавірус на звичайну застуду дуже схожий. Основний симптом - це температура. Вона не обов’язково має бути висока. Буває субфебрильна. Якщо тримається протягом кількох днів і не падає - це привід, для огляду у сімейного лікаря.

 

Обов’язково треба дзвонити на “103”, коли до температури додалася ще й задишка. Якщо важко дихати, не варто зволікати. Бо далі стан погіршується різко.

 

На 7-10 день хвороба прогресує і з’являється запалення легенів.

 

До симптомів можна віднести сухий кашель, він з’являється не відразу, біль за грудиною та слабке сечовиділення", - розповідає Валентин Бавровський.

"Стан погіршується за 2-3 години"

 

За словами лікаря, критичний розвиток хвороби призводить до смерті. Перед нею всі пацієнти перебувають у свідомості. Декому навіть стає краще і він починає самостійно дихати, але це все обман. За кілька годин такого пацієнта не стає.

Критичний розвиток хвороби супроводжується інфекційним шоком та сепсисом практично всіх органів та систем. До смерті приводить поліорганна недостатність.

"Стан може погіршитися за 2-3 години. Від середньої важкості до вкрай важкого.

 

Ми робимо знімок, а там - легень немає, над ними - туман. Підключаємо до ШВЛ, робимо все, але допомогти вже не можемо.

 

І при цьому до останньої хвилини пацієнти у свідомості і зі страхом смерті в очах. Вони все розуміють, всі ж дорослі люди помирають".

Кажуть, що хвороба забирає лише тих, кому за 80. Лікар запевняє, що це - неправда.

"Наймолодші пацієнти, які померли у нас - 44, 47 років.

 

Буває, що жодних супутніх хвороб, не запущені - і летальний випадок.

 

Хвороба досі не вивчена і незрозуміло, чого так.

 

За критичного розвитку страждають всі органи: серце, підшлункова, нирки. Органи просто відмовляють, - каже медик". 

Найчастіше, за словами медика, до його відділення потрапляли пацієнти з COVID-19, які мали цукровий діабет та ожиріння. У зоні ризику - пацієнти із серцевими та дихальними хворобами. Таких доводиться лікувати довше.

На щастя, в більшості - позитивний результат і пацієнти, хоч і довше, але все ж таки одужують. 

"У половини, а то й більше - був цукровий діабет. Практично в усіх було ожиріння 2-3 ступеня. В декого траплялися серцеві хвороби: гіпертонія, ішемія, стентування, після інсультні та після інфарктні хворі. Також у кількох пацієнтів була бронхіальна астма.

 

Це не означає, що всі були на межі життя та смерті. Просто їх доводилося довше лікувати.

 

У нас були випадки, коли в реанімації людина була два тижні із супутніми хворобами, і її вдалося витягнути. Тому ще раз зазначу, що хвороба не передбачувана і її дія незрозуміла", - розповідає лікар.

За інформацією видання vsim.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень