Чому інфіковані COVID-19 раптово перестають дихати

Пояснення від лікаря з 30-річним стажем роботи

На сьогодні коронавірус забрав життя уже понад 303 тис. людей у світі.

Недуга небезпечна своїми ускладненнями - вірус SARS-CoV-2 вражає легені, викликаючи вірусну пневмонію.

Але у випадку з COVID-19 пневмонія має свою особливість, через яку її помічають занадто пізно.

Лікар швидкої допомоги з 30-річним стажем Річард Левітан, який працює в епіцентрі коронавірусу у Нью-Йорку розповів, чому пневмонія при коронавірусі настільки руйнівна і як вчасно її розпізнати.

Про це з посиланням на New York Times пише «РБК-Україна».

Чому пневмонію при коронавірусі називають «тихою»

Медик каже, що останнім часом більшість викликів - це ускладнення через коронавірус. При цьому, навіть у пацієнтів без скарг на проблеми з диханням часто виявляють пневмонію.

Ми зробили рентген пацієнту, який отримав удар в плече, бо хвилювалися, що у нього колапс легені, а у нього виявилася COVID-пневмонія, - розповідає Левітан.

І такий випадок не поодинокий - коронавірусну пневмонію випадково виявляють у пацієнтів з травмами після падінь, літніх людей, які непритомніють з незрозумілої причини і так далі.

І ось що нас здивувало: ці пацієнти не повідомляли про які-небудь відчуття проблем з диханням, хоча їх рентгенографія грудної клітки показала дифузну пневмонію і кисень був нижче норми, - розповідає медик.

Як коронавірус вбиває легені

Річард Левітан каже, що COVID-пневмонія викликає форму кисневої депривації, яку медики називають «тиха гіпоксія» - її важко виявити.

Зазвичай при пневмонії пацієнти відчувають дискомфорт у грудях, біль під час дихання, інші дихальні проблеми.

 

Однак при коронавірусній пневмонії людина може навіть не відчувати задишку, навіть якщо рівень кисню серйозно знижений.

Коли ж хворий починає щось підозрювати, часто буває занадто пізно - пневмонія вже від середнього до важкого стану. Рівень кисню при цьому - близько 50% при нормі 94-100%.

Лікар розповів ще одну особливість - при COVID-пневмонії часто у пацієнтів рівень кисню, здавалося б, несумісний з життям, але при цьому вони перебувають у свідомості.

Ми тільки починаємо розуміти, чому це так. Коронавірус атакує клітини легенів, які виробляють сурфактант. Ця речовина допомагає повітряним мішечкам в легенях залишатися відкритими між вдихами і є критичним для нормальної функції легень, - каже медик.

При цьому легені ще не важкі від рідини і людина може «викидати» вуглекислий газ, тому не відчуває задишки. Втім, рівень насичення киснем на цей момент уже критично низький.

Пацієнт компенсує зниження кисню тим, що дихає швидше і глибше навіть підсвідомо. У результаті людина пошкоджує свої легені, дихаючи все важче і важче.

 

Тиха гіпоксія, яка швидко прогресує до дихальної недостатності, пояснює випадки раптової смерті пацієнтів з COVID-19 після зупинки дихання.

Як розпізнати пневмонію при коронавірусі

За словами Левітана, є спосіб виявити більше пацієнтів з коронавірусною пневмонією раніше і лікувати їх більш ефективно.

Пульсоксиметр

Для цього не потрібно навіть тестів на COVID-19.

Виявити «тиху» гіпоксію на ранній стадії можна за допомогою звичайного медичного пристрою, який продається в аптеках: пульсоксиметра.

Цей прилад вимірює рівень насичення киснем в організмі і може сигналізувати про ускладнення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень