Іпотека під 7% в Україні: кому дадуть і на яких умовах

Підводні камені такого кредитування

Кабмін ухвалив рішення про започаткування програми «доступної іпотеки»: ставку за кредитами обмежили 7% річних.

Це означає, що, розраховуючись за кредитом на умовах ануїтету (рівними платежами), позичальник переплатить за придбане у кредит житло лише 80-90% його вартості, а не 250-300% – як за теперішніх умов комерційної банківської іпотеки.

Однак право на пільгове кредитування матимуть далеко не всі, а бюджетний ресурс для компенсації банкам частини кредитних ставок може швидко вичерпатись, передає «Укрінформ».

Дешева іпотека. По скільки й для кого?

 

В уряді переконують: попередні помилки врахували. Тому вирішили йти не шляхом надання позик із держбюджету на всю чи на левову частку вартості житла, а компенсуючи частину кредитних ставок – як у випадку із державною програмою кредитування бізнесу «5-7-9%». Таким чином і позичальників стимулюватимуть, і банківські установи до активнішої роботи у житловій сфері заохочуватимуть.

Планується, що й у випадку з іпотекою, Фонд розвитку підприємництва компенсуватиме частину відсоткової ставки до рівня 7% річних.

 

Але надаватимуть такі компенсації лише, якщо людина отримає житлову позику у визначеному державою (уповноваженому) банку.

Дія програми поширюється не лише на щойно збудоване житло чи на його інвестування на стадії будівництва, а й на те, що купується на вторинному ринку. АЛЕ, якщо його ввели в експлуатацію не пізніше 2015 року.

Максимальний термін іпотеки – 20 років. Мінімальний перший внесок – 15% вартості житла.

 

Суму позики обмежують 2 млн грн. Площу квартири, яку купують на умовах іпотеки, пропонують обмежити 52-60 м².

Ще одна важлива умова: тепер стати учасниками програми «Доступна іпотека» можуть будь-які громадяни, які не володіють особисто (або їхня сім’я) об’єктами житлової нерухомості, не мають чинних договорів із фінансування (інвестування) будівництва житлової нерухомості або майнових прав на недобудовану квартиру чи будинок, якщо їхня загальна площа перевищує 50 кв. м на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб і 20 кв. м — на кожного наступного члена сім’ї.

Решту умов іще доопрацьовують Міністерство фінансів та інші «зацікавлені відомства».

Нагадаємо, що сьогодні іпотеку в Україні можна отримати під 10%.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень