Інтернет під час відключення можна зберегти: лайфхаки від провайдерів

Є три способи зробити інтернет хоча б частково безперебійним

Як зробити домашній інтернет безперебійним - це питання зараз цікавить мільйони людей. 

Безпрограшний варіант - купити Starlink, який буде «тягнути» все і всюди, але цей спосіб дуже дорогий - 600 доларів за термінал з пакетом гаджетів та ще 100 доларів щомісяця. Якщо ви живете трохи скромніше, то будете думати про більш економічні рішення.

Місцеві інтернет-провайдери пропонують три варіанти виходу з ситуації: PON, резервне живлення для комутатора в під’їзді та підключення ADSL.

PON - оптична мережа

Популярністю у провайдерів зараз користується послуга PON (або ж GPON), Passive Optical Network. Ця технологія дозволяє обійти додаткові комутатори у будинках та доставити вам інтернет до квартири від вузла провайдера - навіть якщо вузол знаходиться на відстані до 10 км. 

Тобто якщо у вас в будинку немає світла, але вузол зв’язку зарезервований електрикою, то інтернет у вас буде. 

Провести оптику - це ще не все

Для підключення оператор заводить вам у квартиру оптичний кабель. Також треба купити абонентський термінал GPON — ONU. Це пристрій, що конвертує оптичний кабель у «звиту пару», яка й під'єднується до більшості пристроїв, у тому числі до вашого роутера. В інтернеті його можна знайти за ціною 1000 грн. Але зараз оператори пропонують ONU разом з підключенням за ціною 400-600 грн.

Але щоб ваш ONU та Wi-Fi роутер працювали, треба ще купити безперебійник або ще якимось зі способів забезпечити вдома живлення.

Але, варто знати, навіть якщо ви підключили собі оптичний кабель у квартиру, це зовсім не гарантія, що у вас постійно буде інтернет. Вузол зв’язку провайдера може знаходитися як у захищеному та зарезервованому датацентрі, так і просто десь в офісному приміщенні. І у випадку останнього все буде сильно залежати від наявності батарей та генератора у самого інтернтет-провайдера.

 

Резервне живлення комутатора в під’їзді

Починаючи з нульових, приватні провайдери інтернету почали тягнути оптику від будинку до будинку. В будинку ставився комутатор, і вже від нього мережа вже розходилась по квартирах.

Так ось, цей світч у наші дні став найбільш вразливою ланкою. Якщо в будинку немає світла, то й світч не працює. А це означає, що вдома немає інтернету.

Щоб вийти з цієї ситуації, провайдери намагаються ставити батареї на комутатори у під'їздах.  

Але щоб все працювало, потрібно дуже багато таких батарей та інверторів.

- Ми скуповуємо все, що бачимо на OLX, — каже Олександр Арутюнян, засновник київського провайдеру «Павутина Нет».

Додаткова батарея на світчі забезпечує 4-6 годин резервного живлення. 

Навіть якщо поставити генератор, можуть виникнути неочікувані проблеми. Наприклад, як розповідає засновник «Павутини», якось під час повітряної тривоги мешканці викликали поліцію, тому що робота генератора нагадувала їм звук від «Шахеда». Довелося відключити. 

«Укртелеком»

Ще один варіант, щоб забезпечити підключення інтернету під час відключень — перейти на менш технологічний та менш швидкісний вид доступу до мережі — ADSL. 

Головне - забезпечити електроживлення модему/роутеру від «Укртелекому», та інтернет буде працювати як у приватному будинку, так і багатоквартирному.

Запас міцності мережі «Укртелекому» забезпечують акумуляторні батареї. Ними укомплектовані майже всі об’єкти зв’язку компанії. В залежності від об'єкта зв'язку, ємність батарей розрахована до 5-6 годин. 

Найважливіші вузли «Укртелекому» укомплектовані генераторами. Вони можуть зберегти зв’язок навіть при довгострокових відключеннях. 

Але, варто знати, що це все - тимчасові варіанти. Якщо блекаути будуть більш тривалими, жодна технологія не врятує.

Джерело: Dev.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень