Інфікований штамом «Дельта» може одночасно заразити 11 людей

Швидкість його розповсюдження пов’язана з тим, що «передавачем» будуть діти й підлітки

Штам коронавірусу «Дельта» розповсюджується значно швидше, ніж перший «китайський штам.

‼️Інфікований «Дельтою» під час спілкування може заразити коронавірусом від 9 до 11 людей. Тоді, як хворі іншими штамами раніше могли інфікувати одночасно лише до 2 людей.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» розповіла житомирська лікарка-інфекціоністка Ольга Сахневич.

За її словами, зростання хворих цієї осені – прогнозоване. І кількість хворих надалі буде збільшуватися.

 — Це було прогнозовано – з огляду на дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. За спостереженнями, в усьому світі зараз домінує «Дельта». Цей штам коронавірусу відрізняється від інших тим, що його швидкість розповсюдження значно вища, ніж була в першого китайського штаму. Якщо раніше одна хвора людина при спілкуванні могла заразити коронавірусом 1,5-2 людини, то при штамі «Дельта» – вже 9-11 осіб. За рахунок цього кількість хворих буде дуже швидко зростати.

Крім того, така швидкість його розповсюдження пов’язана з тим, що рушійною силою передачі коронавірусу будуть якраз діти й підлітки. З року в рік на початку епідсезону, коли йде підйом захворюваності на респіраторні захворювання і грип, ми спостерігаємо, що першими хворіють діти. Вони захворіли, принесли хворобу в сім’ї, а потім у другій хвилі в нас хворіють дорослі.

Про вакцинацію вчителів і невакцинованих школярів

— Вакцинація захищає не від захворювання, а від важкого перебігу хвороби та потрапляння на госпіталізацію. Ми не доб’ємося так званого колективного імунітету, тому що нова хвороба COVID-19 маловивчена, вірус мінливий і постійно мутує.

Ми дочекаємося, коли коронавірус – просто внаслідок еволюції та мутацій – перейде у звичайну респіраторну інфекцію. За рахунок імунного прошарку і завдяки тому, що люди матимуть захист від коронавірусної інфекції, буде легкий перебіг захворювання без важких госпіталізацій і летальності.

Тоді коронавірусу нічого не залишиться, окрім того як перейти в респіраторну форму, як РС-вірус, риновірус, аденовірус.

«Дельта» може спровокувати летальність серед дітей

— Звичайний коронавірус через відсутність мутацій ще не проникав до дитячого організму, а «Дельта»-штам – проникає. У Черкасах в дитини до року діагностували коронавірус, у Львові 5-річна дитина перебуває в лікарні з ураженням 80% легенів. Дитина з групи ризику важче переносить це захворювання. Дітей зазвичай так само треба госпіталізувати, але вони переносять захворювання у стані середньої важкості – і такої летальності, як серед дорослих, Богу дякувати, ми не спостерігали.

Що буде в цій хвилі «Дельта»-штаму, сказати важко, але я думаю, що можливі й важкий перебіг, і летальність серед дитячого населення.

У нас, за рекомендаціями МОЗ, дітей з 12 років із груп ризику, тобто з надмірною масою тіла, хронічними захворюваннями, цукровим діабетом – можна вакцинувати Pfizer.

 

Якщо дитина має важкі ураження головного мозку, її не можна вакцинувати, але щеплення повинні мати всі люди з її оточення.

Повне інтерв’ю можете прочитати за посиланням.

Нагадаємо, МОЗ вже підготувало документи щодо вакцинації проти коронавірусу дітей до 14 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень