Хто в під’їзді може не платити за ліфт

Часто мешканці перших та других поверхів апелюють до того, що не користуються ліфтом, а тому й платити за нього не мають

Ліфт – така ж частина будинку, як сходові клітини, горище чи підвал. Мешканці будинку відповідно платять не за поїздки, а за те, що ліфт у будинку працює. 

Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуга з управління багатоквартирним будинком включає утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема: прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім тих систем, обслуговування яких здійснюється виконавцем за умовами індивідуальних договорів), утримання ліфтів тощо.

Тож мешканці будинку беруть участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку та прибудинкових територій відповідно до своєї частки у майні будинку. 

 

Ліфти є спільною сумісною власністю співвласників багатоквартирних будинків, і вони повинні їх утримувати.

Отже, плата за ліфт відповідає вимогам законодавства. Щоправда, у деяких містах України в окремих ОСББ діє спільний договір відповідно до якого, мешканці першого, а інколи й другого поверхів не оплачують роботу ліфта. Щодо другого поверху інколи кабіни ліфтів налаштовують таким чином, аби вони й не зупинялися на поверсі, який не оплачує роботу підіймача. 

Законом України «Про особливості права власності в багатоквартирних будинках» передбачено, що співвласники будинку мають право загальними зборами ухвалювати рішення про управління і розпорядження спільним майном, наприклад, звільнити від плати за технічне обслуговування ліфтів власників житлових і нежитлових приміщень першого поверху.

Це питання можна підняти на загальних зборах ОСББ або звернутися до управлінської компанії. Якщо мешканці будинку погодяться, тоді мешканці першого поверху зможуть не платити за ліфт, яким не користуються.

Джерело: На пенсії 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень