Хто офіційно може уникнути штрафів та пені за несплачену комуналку (ВІДЕО)

Боржників ще й відключають від надання послуг

Боржники можуть залишитися без світла, газу й водопостачання – уряд дозволив відключати комунальні послуги споживачам, які за них не платять. Стягувати борги за комуналку зможуть через суд. А за невчасну оплату послуг чекатимуть штрафи й пеня. Упродовж майже двох років на все це діяв мораторій.

Рішення про скасування мораторію – не з приємних, адже через війну багато людей опинилися в скрутному становищі. Але й служби які надають воду, світло, газ та доглядають інфраструктуру зазнають дедалі більших збитків.

Аналітики Центру спільних дій підкреслюють, що найдисциплінованіше за комуналку з початком повномасштабного вторгнення платять люди, які отримують субсидії, та пенсіонери. Натомість українці, які мають гроші для оплати комунальних послуг, ігнорують це.

При цьому, споживачі, чиє житло пошкоджене або ж знаходиться на тимчасово окупованих територіях чи на лінії зіткнення - боргів, штрафів чи пені не отримуватимуть. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

ВАЖЛИВО: борги й штрафи перестають нараховувати не автоматично, а лише за особистим зверненням. Наприклад, якщо людина пішла на фронт чи навчається за кордоном і відсутній вдома понад 30 днів, може повідомити про це свого надавача послуг. І тоді штрафів чи боргів не буде.

Для цього треба подати заяву надавачу комунальних послуг. Можна як в електронній, так і паперовій формі. До неї додати довідки з місця тимчасового проживання, роботи, служби чи лікування – будь-що, що підтвердить вашу відсутність.

 

Прийматимуть й довідки про місце проживання в іншій країні.

 

Документи можна надати й тоді, коли людина повертається з-за кордону, і в такому випадку оплату за комунальні перерахують.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень