Холодостійка зелень та овочі, які навесні варто садити першими (ПЕРЕЛІК)

Понад два десятки варіантів на будь-який смак

Такі культури сходять навіть при невеликих температурах і здатні пережити короткочасні заморозки. Отже, шукайте у списку, що будете садити насамперед

Кучерява капуста (капуста кале)

У цієї листової капусти багато назв: капуста кале (або кейл), капуста браунколь (брунколь або ґрюнколь) і нарешті - просто кучерява капуста.

Цей неймовірно корисний овоч з кучерявим листям - просто рекордсмен серед холодостійких культур. Така капуста витримує аж до -18°С. Більше того, підморожені листочки кале навіть стають приємнішими на смак

Насіння кучерявої капусти проростає при температурі грунту +4...+5°С. Оптимальною температурою для проростання насіння і розвитку сіянців вважається +16...+18°С. Як правило, насіння висівають у відкритий грунт на початку травня, заглиблюючи їх у землю на 1-2 см. Залежно від сорту перший урожай кале зрізають через 2-3 місяці після появи паростків.

Чим молодше листя, тим воно смачніше.

Пастернак

Пастернак не лише стійкий до заморозків, але й спокійнісінько зимує під снігом. Ранньою весною він забезпечує нас першими свіжими коренеплодами. Головне - встигнути викопати корінці до початку росту.

Сіють пастернак рано навесні. Мінімальна температура для проростання насіння +2...+3°С, а оптимальною вважається +16...+18°С. Перші паростки з'являються приблизно на 20-25 день. Тому щонайменше одна з процедур для прискорення не зашкодить. Молоді рослини витримують заморозки до -5°С, а дорослі навіть до -8°С.

Найкраще пастернак зростає в прохолодну погоду (+18...+20°С) у добре зволоженому грунті.

Редис

Редис завжди садили раніше за інші овочі, адже його насіння прокльовується вже при +2...+4°С. А якщо температура буде близька до ідеальної (+15...+17°С), то перші паростки з'являться вже за 4-6 днів після посіву. Щоб прискорити проростання, насіння замочують на 24 години.

Паростки редиски витримують короткочасні заморозки до -2...-3°С. Дорослі рослини ще витриваліші: їм не страшні морози -5...-6°С. Редис взагалі полюбляє прохолоду.

Найсмачніші і найсоковитіші коренеплоди з'являються при +16...+20°С. При більш високих температурах плоди стають гіркими і грубшають. А тривала спека призводить до стрілкування рослин.

Редис висаджують і під зиму, і взимку, і навесні.

Морква

Морква - ще одна холодостійка культура, яку завжди намагаються посіяти досить раненько - наприкінці квітня. І хоча оптимальною температурою для проростання насіння є діапазон від +17 до +20°С, воно починає зростання навіть у холодному ґрунті (+4...+5°С). Паростки моркви зазвичай з'являються на 14-16 день після посіву. Цей процес можна прискорити спеціальною обробкою насіння.

Насіння висівають у пухкий грунт - у борозенки глибиною до 3 см. В ідеалі моркву слід садити по насінині, дотримуючись відстані в один сірниковий коробок між «сусідами». Робота копітка, зате потім проріджувати не доведеться.

Ріпа

Казковий овоч ріпа непогано переносить як холод, так і спеку. Висівають його дуже рано - від середня квітня до початку травня. А при наявності теплиці можна посіяти ранньостиглі сорти навіть у березні. Насіння починає проростати при температурі +1...+3°С, але паростки з'являться, коли потеплішає до +5...+6°С. Юні проростки ріпи витримують заморозки до -3...-4°С.

Як і редис, ріпу часто садять наприкінці літа. Восени рослини здатні пережити зниження температури до 5...6°С. Однак коренеплоди, прихоплені морозом, погано зберігаються і стають гіршими на смак. Оптимальна температура для росту і розвитку ріпи +15...+20°С.

Бруква

Родичка ріпи - бруква - також відрізняється толерантністю до низьких температур. Мінімальна температура проростання насіння брукви становить +1...+2°С. А вже при +8...+10°С бруква сходить на 4-5 добу.

Паростки переносять короткочасні заморозки до -6...-8°С. Дорослі рослини теж здатні витримати такі морози, але у підмерзлої брукви, як і у ріпи, знижується термін придатності. Щоб бруква проявила себе у всій своїй красі, їй потрібна денна температура близько +25°С, а нічна - близько +17°С і грунт, нагрітий до 15 градусів тепла.

Рукола

Рукола відноситься не лише до холодостійких, але й до скоростиглих зелених культур. Вона цінується за незвичайний смак, що перетворює будь-який салат у вишукану страву середземноморської кухні.

Навесні руколу можна сіяти, починаючи з кінця березня. Щоб завжди бути з урожаєм, посіви рекомендують проводити кожні два тижні аж до середини літа.

 

Насіння проростає при температурі повітря +9...+10°С. Ідеальними умовами для отримання добрих паростків вважаються +17...+23°С.

Рукола годиться і для підзимових посівів. Висівають насіння в жовтні-листопаді, коли стовпчик термометра вже не піднімається вище нуля. Насіння заглиблюють в грунт на 2-4 см. Руколі потрібен простір, в тісноті вона грубіє і дрібніє, тому між рослинами бажано дотримуватися проміжку у 8-10 см.

Шпинат

Мегакорисний шпинат починає рости при +2...+3°С. Це мінімальна температура проростання - у таких умовах швидких паростків не чекайте. А ось при +15...+20°С вже за 10 днів після посіву з'являться перші листочки. До речі, проростання можна прискорити, замочивши насіння у воді на дві доби.

Юні сіянці легко переносять короткочасні заморозки до -6°С. Для нормального росту і розвитку шпинату потрібна температура +15...+18°С.

Шпинат краще сіяти навесні і добре поливати. Нестача вологи і спека призводять до передчасного цвітіння.

Листовий салат

Ніжні листя салату витримують зниження температури до -6°С. При посіві насіння намагаються не заглиблювати в грунт (максимум на 1 см). В прохолодному (+12°С) ґрунті салат сходить за 7-8 днів. Всі салати світло- та вологолюбиві.

А ось особливого тепла їм як раз і не потрібно. При температурі вище +20°С або в сильному затіненні рослини швидко зацвітуть, а листя стане гірким й абсолютно непридатним до вживання.

Горох

Гороху теж не потрібно багато тепла. Температурний мінімум для пробудження його насіння - це +1...+2°С. Для нормального розвитку паростків і формування пагонів вистачає +4...+5°С. А в ґрунті, прогрітому до +10°С, горох проростає буквально за 3-7 днів. Молоді пагони гороху можуть вижити при -4...-6°С. Проте пам’ятатйе, що заморозки послаблюють рослину і значно знижують її врожайність.

Боби

Як і горох, овочеві боби в середній смузі висівають наприкінці квітня, а в північних регіонах - на початку травня. Їх насіння проростає при температурі +4...+8°С, а паростки витримують заморозки до -6°С. Тим не менш тривалий вплив холодів уповільнює ріст стебел і листків, а врожайність у підмерзлих рослин падає на 30%.

Петрушка

Петрушка теж не боїться холодів. Її можна сіяти рано, одночасно з морквою. Насіння починає проростати при температурі +3...+4°С. Але через ефірні олії на поверхні насінини петрушка дуже довго сходить. Навіть при оптимальній температурі (18...20°С) перші паростки з'являються через два тижні. І чим холодніше, тим довше сходить насіння. Прискорити проростання можна промиванням насіння в теплій воді або замочуванням на вологій тканині.

Паростки без проблем переносять заморозки до -9°С. Повноцінний кущ петрушки витримує справжні морози (-10...-12°С). І коріння, і листя петрушки чудово зимують під снігом. А з настанням весни радують дачників першою їстівною зеленню.

Кріп

Його комфортний температурний діапазон - це +16...+17°С. Навіть коли стовпчик термометра коливається між +5...+8°С, листя кропу продовжують повільно зростати.

А ось у спекотну погоду ця культура швидко втрачає соковитість, грубіє і не зростає, а намагається швидше випустити парасольки.

Насіння кропу теж проростають повільно. Навіть при +12...+15°С вони можуть провести в грунті до 20 днів. Тут також не обійтися без попередньої підготовки. Насіння кропу зазвичай замочують на 2-3 дні з обов'язковою зміною води через кожні 6-8 годин. Потім насіння просушують і висівають у грядки.

Селера

Попри те, що селера відрізняється непоганою холодостійкістю, стеблові та кореневі сорти зазвичай вирощуються розсадним способом. А все тому, що селера довго зростає - від 80 до 210 днів. Насіння на розсаду починають сіяти вже в лютому. Для появи дружніх паростків доведеться підтримувати температуру від +18 до +25°С.

У грунт молоді сіянці можна пересаджувати, коли середня добова температура повітря встановиться не нижче +10°С і ні в якому разі не раніше. Паростки селери виживають при -4°С, але все-таки тривалий вплив низьких температур призводить до цвітіння у перший же рік життя. Дорослі рослини не бояться короткочасних осінніх заморозків до -7°С, а при великій кількості снігу зимують у грунті і швидко дають нову зелень навесні. Оптимальною температурою для росту і розвитку всіх видів селери вважається +15-22°С.

Буряк

Насіння буряка починає проростати при +4...+6°С, але це лише мінімальна температура проростання, тобто паростки раніше ніж за 20 днів не з'являться. Буряк рекомендують сіяти в грунт, нагрітий до 6-8 градусів тепла. Молодим паросткам буряків потрібна температура не нижче +15°С, холод і заморозки для них згубні.

Зате з утворенням 4-6 справжніх листків буряк менш болісно реагує на погіршення погоди і переносить його без наслідків.

Капуста

Розсада будь-якої з чисельних різновидів капусти здатна пережити недовгі заморозки. Паростки кочанної капусти не бояться навіть -3°С, пекінської, кольорової або броколі виживуть при -2°С. Щоправда, прихоплена морозом розсада дає менший урожай.

Для швидкої появи паростків потрібна температура +15...+20°С, а в перші дні життя досить і +7...+10°С, інакше рослини сильно витягнуться, а для капусти це катастрофа. Всім капустяним потрібно багато світла, хороша вентиляція і прохолода - від 12°С до 24°С, залежно від виду.

Ідеальні умови для формування гарного качана - +13...+18°С. Спека уповільнює зростання капусти і перешкоджає утворенню качанів. В таку погоду капусту потрібно постійно поливати, щоб знизити негативний вплив високих температур. Дорослі рослини кочанної капусти стійкі до заморожування до -7°С, а пізньостиглі сорти витримують аж до -9°С.

Цвітна капуста менш стійка до холодів. Вона не винесе морозів сильніших за -2°С. Найсприятливіша температура для її розвитку +15...+18°С вдень і +10...+12°С вночі. Восени при температурі нижче +10°С суцвіття розвиваються повільно, а при температурі +5°С і зовсім перестають рости.

Качанчики пекінської капусти не втрачають своїх смакових якостей навіть після осінніх заморозків -4...-5°С. А зелені суцвіття броколі можуть пережити морози аж до -7°С.

Картопля

Вимоги картоплі до температури повітря і ґрунту залежать від фази розвитку рослини. При температурі +5°С вже починається пробудження бруньок у бульб. Але пророщувати картоплю насіннєву перед посадкою бажано в більш теплих умовах (+12...+15°С). В іншому випадку знижується її природний імунітет та опірність хворобам.

Бульби можна висаджувати у ґрунт, прогрітий до +7...+8°С. Чим вища температура ґрунту, тим швидше з'являться паростки. Паростки картоплі насилу витримують заморозки до -2°С. При більш низьких температурах - гинуть.

При температурі повітря +21...+25°С (а грунту +16...+19°С) інтенсивно утворюються нові бульби. Тому найбільші врожаї картоплі завжди виходять в помірно тепле літо.

До цього переліку можна також додати:

  • багаторічні види цибулі (батун, шніт, запашна цибуля);
  • спаржу;
  • щавель.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень