Холодостійка зелень та овочі, які навесні варто садити першими (ПЕРЕЛІК)
Понад два десятки варіантів на будь-який смак
Такі культури сходять навіть при невеликих температурах і здатні пережити короткочасні заморозки. Отже, шукайте у списку, що будете садити насамперед
Кучерява капуста (капуста кале)
У цієї листової капусти багато назв: капуста кале (або кейл), капуста браунколь (брунколь або ґрюнколь) і нарешті - просто кучерява капуста.
Цей неймовірно корисний овоч з кучерявим листям - просто рекордсмен серед холодостійких культур. Така капуста витримує аж до -18°С. Більше того, підморожені листочки кале навіть стають приємнішими на смак
Насіння кучерявої капусти проростає при температурі грунту +4...+5°С. Оптимальною температурою для проростання насіння і розвитку сіянців вважається +16...+18°С. Як правило, насіння висівають у відкритий грунт на початку травня, заглиблюючи їх у землю на 1-2 см. Залежно від сорту перший урожай кале зрізають через 2-3 місяці після появи паростків.
Чим молодше листя, тим воно смачніше.
Пастернак
Пастернак не лише стійкий до заморозків, але й спокійнісінько зимує під снігом. Ранньою весною він забезпечує нас першими свіжими коренеплодами. Головне - встигнути викопати корінці до початку росту.
Сіють пастернак рано навесні. Мінімальна температура для проростання насіння +2...+3°С, а оптимальною вважається +16...+18°С. Перші паростки з'являються приблизно на 20-25 день. Тому щонайменше одна з процедур для прискорення не зашкодить. Молоді рослини витримують заморозки до -5°С, а дорослі навіть до -8°С.
Найкраще пастернак зростає в прохолодну погоду (+18...+20°С) у добре зволоженому грунті.
Редис
Редис завжди садили раніше за інші овочі, адже його насіння прокльовується вже при +2...+4°С. А якщо температура буде близька до ідеальної (+15...+17°С), то перші паростки з'являться вже за 4-6 днів після посіву. Щоб прискорити проростання, насіння замочують на 24 години.
Паростки редиски витримують короткочасні заморозки до -2...-3°С. Дорослі рослини ще витриваліші: їм не страшні морози -5...-6°С. Редис взагалі полюбляє прохолоду.
Найсмачніші і найсоковитіші коренеплоди з'являються при +16...+20°С. При більш високих температурах плоди стають гіркими і грубшають. А тривала спека призводить до стрілкування рослин.
Редис висаджують і під зиму, і взимку, і навесні.
Морква
Морква - ще одна холодостійка культура, яку завжди намагаються посіяти досить раненько - наприкінці квітня. І хоча оптимальною температурою для проростання насіння є діапазон від +17 до +20°С, воно починає зростання навіть у холодному ґрунті (+4...+5°С). Паростки моркви зазвичай з'являються на 14-16 день після посіву. Цей процес можна прискорити спеціальною обробкою насіння.
Насіння висівають у пухкий грунт - у борозенки глибиною до 3 см. В ідеалі моркву слід садити по насінині, дотримуючись відстані в один сірниковий коробок між «сусідами». Робота копітка, зате потім проріджувати не доведеться.
Ріпа
Казковий овоч ріпа непогано переносить як холод, так і спеку. Висівають його дуже рано - від середня квітня до початку травня. А при наявності теплиці можна посіяти ранньостиглі сорти навіть у березні. Насіння починає проростати при температурі +1...+3°С, але паростки з'являться, коли потеплішає до +5...+6°С. Юні проростки ріпи витримують заморозки до -3...-4°С.
Як і редис, ріпу часто садять наприкінці літа. Восени рослини здатні пережити зниження температури до 5...6°С. Однак коренеплоди, прихоплені морозом, погано зберігаються і стають гіршими на смак. Оптимальна температура для росту і розвитку ріпи +15...+20°С.
Бруква
Родичка ріпи - бруква - також відрізняється толерантністю до низьких температур. Мінімальна температура проростання насіння брукви становить +1...+2°С. А вже при +8...+10°С бруква сходить на 4-5 добу.
Паростки переносять короткочасні заморозки до -6...-8°С. Дорослі рослини теж здатні витримати такі морози, але у підмерзлої брукви, як і у ріпи, знижується термін придатності. Щоб бруква проявила себе у всій своїй красі, їй потрібна денна температура близько +25°С, а нічна - близько +17°С і грунт, нагрітий до 15 градусів тепла.
Рукола
Рукола відноситься не лише до холодостійких, але й до скоростиглих зелених культур. Вона цінується за незвичайний смак, що перетворює будь-який салат у вишукану страву середземноморської кухні.
Навесні руколу можна сіяти, починаючи з кінця березня. Щоб завжди бути з урожаєм, посіви рекомендують проводити кожні два тижні аж до середини літа.
Насіння проростає при температурі повітря +9...+10°С. Ідеальними умовами для отримання добрих паростків вважаються +17...+23°С.
Рукола годиться і для підзимових посівів. Висівають насіння в жовтні-листопаді, коли стовпчик термометра вже не піднімається вище нуля. Насіння заглиблюють в грунт на 2-4 см. Руколі потрібен простір, в тісноті вона грубіє і дрібніє, тому між рослинами бажано дотримуватися проміжку у 8-10 см.
Шпинат
Мегакорисний шпинат починає рости при +2...+3°С. Це мінімальна температура проростання - у таких умовах швидких паростків не чекайте. А ось при +15...+20°С вже за 10 днів після посіву з'являться перші листочки. До речі, проростання можна прискорити, замочивши насіння у воді на дві доби.
Юні сіянці легко переносять короткочасні заморозки до -6°С. Для нормального росту і розвитку шпинату потрібна температура +15...+18°С.
Шпинат краще сіяти навесні і добре поливати. Нестача вологи і спека призводять до передчасного цвітіння.
Листовий салат
Ніжні листя салату витримують зниження температури до -6°С. При посіві насіння намагаються не заглиблювати в грунт (максимум на 1 см). В прохолодному (+12°С) ґрунті салат сходить за 7-8 днів. Всі салати світло- та вологолюбиві.
А ось особливого тепла їм як раз і не потрібно. При температурі вище +20°С або в сильному затіненні рослини швидко зацвітуть, а листя стане гірким й абсолютно непридатним до вживання.
Горох
Гороху теж не потрібно багато тепла. Температурний мінімум для пробудження його насіння - це +1...+2°С. Для нормального розвитку паростків і формування пагонів вистачає +4...+5°С. А в ґрунті, прогрітому до +10°С, горох проростає буквально за 3-7 днів. Молоді пагони гороху можуть вижити при -4...-6°С. Проте пам’ятатйе, що заморозки послаблюють рослину і значно знижують її врожайність.
Боби
Як і горох, овочеві боби в середній смузі висівають наприкінці квітня, а в північних регіонах - на початку травня. Їх насіння проростає при температурі +4...+8°С, а паростки витримують заморозки до -6°С. Тим не менш тривалий вплив холодів уповільнює ріст стебел і листків, а врожайність у підмерзлих рослин падає на 30%.
Петрушка
Петрушка теж не боїться холодів. Її можна сіяти рано, одночасно з морквою. Насіння починає проростати при температурі +3...+4°С. Але через ефірні олії на поверхні насінини петрушка дуже довго сходить. Навіть при оптимальній температурі (18...20°С) перші паростки з'являються через два тижні. І чим холодніше, тим довше сходить насіння. Прискорити проростання можна промиванням насіння в теплій воді або замочуванням на вологій тканині.
Паростки без проблем переносять заморозки до -9°С. Повноцінний кущ петрушки витримує справжні морози (-10...-12°С). І коріння, і листя петрушки чудово зимують під снігом. А з настанням весни радують дачників першою їстівною зеленню.
Кріп
Його комфортний температурний діапазон - це +16...+17°С. Навіть коли стовпчик термометра коливається між +5...+8°С, листя кропу продовжують повільно зростати.
А ось у спекотну погоду ця культура швидко втрачає соковитість, грубіє і не зростає, а намагається швидше випустити парасольки.
Насіння кропу теж проростають повільно. Навіть при +12...+15°С вони можуть провести в грунті до 20 днів. Тут також не обійтися без попередньої підготовки. Насіння кропу зазвичай замочують на 2-3 дні з обов'язковою зміною води через кожні 6-8 годин. Потім насіння просушують і висівають у грядки.
Селера
Попри те, що селера відрізняється непоганою холодостійкістю, стеблові та кореневі сорти зазвичай вирощуються розсадним способом. А все тому, що селера довго зростає - від 80 до 210 днів. Насіння на розсаду починають сіяти вже в лютому. Для появи дружніх паростків доведеться підтримувати температуру від +18 до +25°С.
У грунт молоді сіянці можна пересаджувати, коли середня добова температура повітря встановиться не нижче +10°С і ні в якому разі не раніше. Паростки селери виживають при -4°С, але все-таки тривалий вплив низьких температур призводить до цвітіння у перший же рік життя. Дорослі рослини не бояться короткочасних осінніх заморозків до -7°С, а при великій кількості снігу зимують у грунті і швидко дають нову зелень навесні. Оптимальною температурою для росту і розвитку всіх видів селери вважається +15-22°С.
Буряк
Насіння буряка починає проростати при +4...+6°С, але це лише мінімальна температура проростання, тобто паростки раніше ніж за 20 днів не з'являться. Буряк рекомендують сіяти в грунт, нагрітий до 6-8 градусів тепла. Молодим паросткам буряків потрібна температура не нижче +15°С, холод і заморозки для них згубні.
Зате з утворенням 4-6 справжніх листків буряк менш болісно реагує на погіршення погоди і переносить його без наслідків.
Капуста
Розсада будь-якої з чисельних різновидів капусти здатна пережити недовгі заморозки. Паростки кочанної капусти не бояться навіть -3°С, пекінської, кольорової або броколі виживуть при -2°С. Щоправда, прихоплена морозом розсада дає менший урожай.
Для швидкої появи паростків потрібна температура +15...+20°С, а в перші дні життя досить і +7...+10°С, інакше рослини сильно витягнуться, а для капусти це катастрофа. Всім капустяним потрібно багато світла, хороша вентиляція і прохолода - від 12°С до 24°С, залежно від виду.
Ідеальні умови для формування гарного качана - +13...+18°С. Спека уповільнює зростання капусти і перешкоджає утворенню качанів. В таку погоду капусту потрібно постійно поливати, щоб знизити негативний вплив високих температур. Дорослі рослини кочанної капусти стійкі до заморожування до -7°С, а пізньостиглі сорти витримують аж до -9°С.
Цвітна капуста менш стійка до холодів. Вона не винесе морозів сильніших за -2°С. Найсприятливіша температура для її розвитку +15...+18°С вдень і +10...+12°С вночі. Восени при температурі нижче +10°С суцвіття розвиваються повільно, а при температурі +5°С і зовсім перестають рости.
Качанчики пекінської капусти не втрачають своїх смакових якостей навіть після осінніх заморозків -4...-5°С. А зелені суцвіття броколі можуть пережити морози аж до -7°С.
Картопля
Вимоги картоплі до температури повітря і ґрунту залежать від фази розвитку рослини. При температурі +5°С вже починається пробудження бруньок у бульб. Але пророщувати картоплю насіннєву перед посадкою бажано в більш теплих умовах (+12...+15°С). В іншому випадку знижується її природний імунітет та опірність хворобам.
Бульби можна висаджувати у ґрунт, прогрітий до +7...+8°С. Чим вища температура ґрунту, тим швидше з'являться паростки. Паростки картоплі насилу витримують заморозки до -2°С. При більш низьких температурах - гинуть.
При температурі повітря +21...+25°С (а грунту +16...+19°С) інтенсивно утворюються нові бульби. Тому найбільші врожаї картоплі завжди виходять в помірно тепле літо.
До цього переліку можна також додати:
- багаторічні види цибулі (батун, шніт, запашна цибуля);
- спаржу;
- щавель.
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ