ХАЕС напрацювала тисячну партію сольового плаву з рідких радіоактивних відходів

Установка глибокого випарювання працює на ХАЕС вже понад 30 років

Днями хімічний цех напрацював «ювілейну» 1000-ну партію сольового плаву.

На ХАЕС відпрацьована схема поводження з рідкими радіоактивними відходами, які утворюються у процесі експлуатації АЕС.

Рідкі радіоактивні відходи переробляються на установках кондиціювання АЕС і зберігаються у спеціальних сховищах рідких радіоактивних відходів.

Рідкі радіоактивні відходи: радіоактивні стоки, дезактиваційні води устаткування та приміщень контрольованої зони, регенераційні розчини та відмивні води іонообмінних фільтрів, направляються на перероблювання в установки спецводоочищення для очищення від радіоактивних забруднень, механічних і хімічних домішок з метою зменшення об'єму утворення радіоактивних відходів. Внаслідок чого утворюється кубовий залишок, який подається на подальше концентрування і кондиціювання на установці глибокого випарювання, де відбувається подальша кристалізація, так званий сольовий плав.

Вихідний сольовий концентрат - сольовий плав після проходження через установку заливається в металеві 200-літрові контейнери-бочки, де після охолодження твердне шляхом кристалізації з утворенням твердого сольового продукту.

Далі контейнери з сольовим плавом передаються на тимчасове зберігання цеху дезактивації та поводження з радіоактивними відходами.

На ХАЕС усі контейнери-бочки зберігаються у блоці зберігання сховища твердих радіоактивних відходів та підлягають періодичному контролю.

- За весь період проведення технологічних операцій з випарювання наша установка показала хорошу надійність. Тисячу партій складають 6000 бочок із сольовим плавом, який надійно зберігається під контролем спеціалістів цеху дезактивації та поводження з радіоактивними відходами.

 

На установках спецводоочищення зменшується об’єм прийнятої на перероблювання трапної води в понад 150 разів з отриманням кубового залишку, який своєю чергою на установці глибокого випарювання зменшується в об’ємі ще до 5 разів, - розповів начальник хімічного цеху Володимир Гудзь.  

Попри вдалий вибір технології перероблювання радіоактивних відходів установка глибокого випарювання потребує оновлення, зокрема контрольно-вимірювальних приладів. У планах заміна температурних датчиків безпосередньо на контейнерах з метою якісного контролю рівня сольового плаву.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень