Офіційно – в Україні презентували Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ФОТО)

Наймасштабніший проєкт ядерної галузі

Напередодні 30-ї річниці Незалежності України Енергоатом урочисто презентував новозбудоване Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива – один із наймасштабніших проєктів у галузі ядерної енергетики. 

Тож відтепер відпрацьоване паливо з трьох українських АЕС – Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської більше не возитимуть на російські підприємства для перероблювання і тимчасового зберігання. 

 

Воно зберігатиметься у власному українському Сховищі, даючи державі змогу щорічно заощаджувати близько 200 млн доларів. 

Під час презентації фахівці продемонстрували імітацію технології транспортування, перевантаження та зберігання відпрацьованого ядерного палива із залученням відповідної техніки й обладнання.

Міністр енергетики України Герман Галущенко зауважив, що відтепер ядерна галузь – вільна від будь-яких сторонніх впливів: 

- Ми стали свідками історичної події. Енергоатом успішно подолав один із найбільших викликів, що стояли перед нашою державою, – позбувся залежності від сусідньої країни у такій галузі, як поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

Керівник Енергоатому Петро Котін розповів, що заощаджені завдяки роботі Сховища кошти будуть спрямовані на технологічний розвиток українських АЕС:

 - Я пишаюся кожним фахівцем, який доклав зусиль, щоб Сховище працювало. Тим, хто розробляв і втілював новітні технологічні й проєктні рішення, хто прокладав колію, зводив стіни й дахи, заливав бетонне покриття, вивозив будівельне сміття, вантажив і встановлював обладнання.

Тож уже невдовзі перші потяги з відпрацьованим ядерним паливом із трьох вітчизняних АЕС доправлять у сховище. 

Завдяки унікальній технології, розробленій спільно з партнером Енергоатому – американською компанією Holtec International, ВЯП безпечно зберігатиметься на майданчику Сховища протягом наступних ста років.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень