Город у серпні: що обов’язково треба зробити наприкінці літа
Сезон майже закінчився, але насправді роботи ще вдосталь
Серпень – це період активного збору врожаю і виконання певних робіт з підготовки ділянки до осінньо-зимового періоду.
Однак багато дачників і городників не знають, чим дійсно потрібно зайнятися наприкінці літа. Розповідаємо про головні роботи в городі у серпні.
Посійте овочі та зелень
Останній місяць літа – вдалий час для посівів пряних трав: базиліку, кропу, руколи та петрушки. А ще – для пекінської капусти, редиски, салату, шпинату, щавлю та зеленої цибулі, оскільки короткий день сприяє кращому розвитку коріння та листя і це значить, що ви уникнете зайвого стрілкування.
Допоможіть овочам дозріти
Наприкінці серпня треба прищипнути верхівки томатів і перців. Якщо на кущах є квіти, їх слід видалити.
Така процедура перерозподілить всі сили рослини і направить еенергію на дозрівання вже наявних плодів.
Своєчасно і правильно збирайте врожай
Дуже важливо зібрати урожай свіжим і неушкодженим, аби зберегти плоди якомога довше:
- яблука і груші не обтрушуйте з дерева, а зривайте спеціальним пристосуванням з чашею і довгою ручкою;
- томати для домашнього вжитку збирайте у повній зрілості, обережно зриваючи їх з куща;
- кабачки, патисони та огірки важливо не перетримати на грядці – зривати у серпні їх теж варто якомога частіше, щоб смак залишався ніжним, а м'якуш – хрусткою;
- для викопування буряків, моркви, коренів селери вибирайте суху сонячну погоду – обтрусіть землю, трохи підсушіть плоди і відразу покладіть їх у сховище.
Створіть город вдома
У серпні можна висіяти в контейнери насіння помідорів чері, пряних трав і посадити цибулю шалот.
Підготуйте ґрунт для майбутнього врожаю
Щойно якась грядка звільнилася від рослин, розпушіть ґрунт і посійте сидерати: гірчицю, люпин, жито чи суріпицю. Коли зелена маса виросте (приблизно 20-30 см у висоту), але ще не утворить зав'язі насіння, скосіть її та залиште на землі до весни. Можна неглибоко загорнути зелень у ґрунт.
Після сходження снігу земля буде пухкою, збагаченою киснем та азотом й насичена корисними бактеріями – тобто, готовою до нових врожаїв.
Джерело: Дім і сад
Радіо Трек: НОВИНИ