Гірше, ніж можна уявити, - інститут демографії озвучив прогноз щодо кількості населення в Україні

Через 10 років демографічна ситуація буде складною

За оптимістичним сценарієм через 10 років в Україні житиме від 26 до 35 мільйонів людей. Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Елла Лібанова зазначає, що стан речей «гірший, ніж можна собі уявити». 

При цьому цифра не остаточна і буде залежати від багатьох факторів, але наразі позитивних тенденцій експерти не відзначають. Про відновлення кількості населення у 45 мільйонів осіб наразі не йдеться, навіть у межах кордонів 1991 року.

Це довга розмова про потенціал демографічного зростання, про старе населення, про втрати через низьку народжуваність, про втрати через високу передчасну смертність, особливо чоловіків, до цього додалася міграція, яка сьогодні перетворилася на головний драйвер демографічної динаміки – все погано, дуже погано, - каже Елла Лібанова.

За її прогнозами, після війни додому вдасться повернути тільки половину мігрантів, але водночас Лібанова вважає, що не варто надавати біженцям якихось преференцій для повернення з-за кордону. 

Тенденція щодо зменшення населення в Україні не нова, і відзначається з моменту розпаду СРСР, та продовжилася після 2014 року. Проте найбільший одномоментний відтік відбувся після повномасштабного вторгнення. Точну кількість населення в Україні ніхто назвати не може, оскільки перепис населення не проводили вже близько 20 років.

На момент 1993 року в Україні проживало понад 52 мільйони осіб. Експерти кажуть, що з того часу нас стало менше на 15 мільйонів - і це в кращому випадку.

Джерело: Informator.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень