Генетична лотерея: вчені наблизились до відкриття ліків проти старіння

Вся справа у крові. Точніше, у двох білках, які відповідають наскільки довгим і здоровим буде наше життя

В Единбурзькому університеті вважають, що розробка ліків які впливатимуть на білки крові може уповільнити старіння. Науковці об'єднали  результати шести генетичних досліджень. При цьому кожне з них об’єднує генетичну інформацію про сотні тисяч осіб.

Серед досліджених 857 білків науковці виділили два, які мають найбільш негативний вплив на різні фактори старіння. Так з'ясувалося, що люди які успадкували ДНК, яке провокує підвищений рівень цих білків, були слабкішими, мали гірше здоров'я і відповідно менше шанців прожити довге життя.

Один з білків виробляє наша печінка, і він грає важливу роль у згортанні крові. Це аполіпопротеїн (а) (LPA). При цьому високий рівень LPA може говорити про високі ризики розвитку атеросклерозу – стану, при якому артерії забиваються жировими сполуками.

Другий білок, контролює розширення та звуження судин, а також функцію згортання крові та імунну відповідь. Це молекула адгезії судинних клітин 1 (VCAM1), знаходиться на поверхні ендотеліальних клітин – одноклітинного шару, що вистилає кровоносні судини.

Рівні VCAM1 збільшуються, коли організм посилає сигнали, що він виявив інфекцію, потім VCAM1 дозволяє імунним клітинам перетинати ендотеліальний шар, як це спостерігається у людей із природним низьким рівнем цих білків.

Препарати, які використовують для лікування захворювань шляхом зниження рівнів LPA та VCAM1, можуть мати додаткову перевагу у вигляді збільшення тривалості життя.

Ідентифікація цих двох ключових білків може допомогти продовжити здорове життя. Жити так само здорово і довго, як «люди, які виграли в генетичній лотереї» та народжені з генетично низькими рівнями LPA та VCAM1, - каже доктор Пол Тіммерс, провідний дослідник відділу генетики людини MRC в Единбурзькому університеті.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень