Препарат проти старіння вдалося знайти в космосі – під час експерименту над мишами (ФОТО/ВІДЕО)

Думали допомогти астронавтам з їхніми м’язами, а вийшло...

Як відомо, одним із показників загального здоров’я людини є рівень насиченості нашої крові – киснем.

При цьому, чим більше м’язів та м’язової тканини має людина, тим більше в її крові є й кисню.

Прикметно, що з віком людина – втрачає м’язову тканину. Також її втрачають і… астронавти.


Саме дякуючи астронавтам, можливо, всі люди на землі незабаром навчаться не втрачати з віком свою м’язову тканину й таким чином заповільнювати старіння.

7-го вересня у виданні «Proceedings of the National Academy of Sciences» було оприлюднено дослідження у рамках якого вченим не лише вдалося уникнути втрати кісткової маси та атрофії м’язів, а навіть спричинити їхній приріст.

Автор дослідження Сі Джин Лі (Se-Jin Lee) з Лабораторії Джексона (Фармінґтон, Нью-Мексико, США) ще в 90-х роках вилучив з ДНК піддослідних мишей ген міостатин, який відповідає за припинення росту м’язів.


Без цього гену та відповідного однойменного білка піддослідні миші стали мати вдвічі більше м’язової тканини у порівнянні зі звичайними тваринами.

Автор дослідження Сі Джин Лі

З того часу Лі бажав відправити своїх мишей у космос і така нагода нарешті настала 5-го грудня 2019 року, коли 40 мишей було відправлено на МКС на борту корабля «Dragon» компанії «SpaceX».

Після 33 днів у невагомості у звичайних мишей почали атрофуватися м’язи, у той час, як у модифікованих мишей така тенденція була відсутня.

Звісно, повне усунення гену з ДНК людини не є практичним, а тому Лі та його колеги також випробували способи збереження гену для досягнення схожого ефекту.


Міостатин зупиняє ріст м’язів шляхом приєднання до рецепторів, розташованих на поверхні м’язової клітини. Науковці відправили на МКС фрагменти цих рецепторів, які астронавти ввели в організми піддослідних мишей.


Міостатин, який природним шляхом виробляється організмом почав з’єднуватися з цими штучними рецепторами, таким чином ріст м’язової тканини не було сповільнено.

Астронавтка Ніколь Стотт демонструє контейнер на МКС де живуть миші

У такого підходу виявився ще один цікавий побічний ефект, окрім блокування міостатину, рецептори-приманки також блокувати інший білок відомий як активін А, який відповідає за ріст не лише м’язів, але й кісток.

Це призвело до того, що у мишей у які ввели рецептори м’язи та кістки не лише не зменшилися, але, навпаки, їхній ріст пришвидшився.

Також було перевірено чи можна цим методом відновити вже втрачені м’язи: після того, як рецептори були введені у організми звичайних мишей, які мали ознаки атрофованих м’язів після перебування у космосі, їхні м’язи не лише швидко відновилися, але й стали більшими ніж були до відправки у космос.

 

Науковець та його колеги сподіваються, що їхнє відкриття полегшить життя не лише космічних дослідників, але і людей, які страждають на втрату м'язової чи кісткової маси, спричиненої хворобами та процесами старіння. 

Тим, хто не хочете чекати появи згаданих препаратів на ринку, пропонуємо відео українського лікаря, який докладно пояснює що може нам допомогти зберігати м'язову тканину після 40 років.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень