Знахідка у підземеллях в парку Шевченка перевернула історію Рівного? (ДОСЛІДЖЕННЯ)

Історики та археологи погоджуються, що це - сенсація

"Самотній "Стоматолог" стоїть зі своїм "домашнім улюбленцем" подалі від людей вже близько року. Він навіть не здогадувався, що під ним знахідка, яка перевернула історію міста Рівного"

Рівне може бути на кілька сотень років старіше, ніж вважається наразі. Нагадаємо, що офіційна дата першої згадки нашого міста зараз – це 1283 рік. Втім, до татарської навали 1240-го року в центрі міста теж були споруди – у 10-12 століттях. 

Такі результати оприлюднили в Києві, дослідивши зразки цегли з… розкопок у парку Шевченка. Нагадаємо, що рік тому там розкопали підземні тунелі.

Тунелі, які знайшли археологи. Теорій було багато: від підземель палацу Любомирських до звичайного льоху

Знахідку відразі піддали скепсису. Фрагменти стін рівненські археологи віддали у Київ, де реставратор інституту «Укрпроектреставрація» Юлія Стріленко виявила там лесовидний суглинок – речовину, якою користувалися за довгий час до першої згадки Рівного у літописах.  

Розповідь п. Юлії була дуже змістовною. В ході розповіді вона зупинилася на історії створення лабораторії в "Укрпроектреставрації", розповіла, як потрапила туди на роботу: її вабила романтика досліджень, історії та реставрування. Також присутні на презент

Основну тезу щодо результатів дослідження розкаже керівник управління культури та туризму Тарас Максименко:

Виявляється – легко встановити періодику, що архітекторам притаманна певна періодизація у використанні матеріалів. До татарської навали – (1230-40-ві роки) майстри використовували так званий лесовидний суглинок. Після неї вже почали використовувати масні глини тощо.

Тарас Максименко тримає в руках цеглину, знайдену в розкопі біля парку Шевченка на глибині трьох метрів. Зазначається, що технологія виготовлення такого матеріалу з'явилася наприкінці ХХ ст. Глибина, де її знайшли датується століттями раніше. Як цеглина т

Відтак, викопані в парку Шевченка підземні споруди можуть бути подібні до Десятинної церкви у Києві, які спорудили у 10-му столітті, до церкви Іона Богослова у Луцьку, датованої 12-им століттям і так далі.

Крім того, рівненський архітектор Валентин Дем’янов зауважив, що споруди з подібного матеріалу знаходили в різних частинах міста. Керівник рівненського управління культури запевняє, що все вище сказане – без перебільшення сенсаційне відкриття.

Так, історія створення нашого міста може суттєво відрізнятися від нині прийнятої.

Наразі у Рівному готують 5-стадійний проект, в рамках якого пам’ятку архітектури законсервують, реставрують і перетворять на туристичний об’єкт. Робитимуть це за грантові кошти з Євросоюзу, конкурс на які Рівне виграло. 

Виділяється близько півмільйона євро. Крім того, 10% від цих коштів  виділять з міського бюджету на блогоустрій навколишньої території. Наразі в Рівному чекають на представників Євросоюзу, які мають прибути в кінці жовтня, аби поглянути на пам'ятку. 

До слова, лаконічнішою за розлогу розповідь п. Юлії була презентація Тараса Максименка, фрагменти якої ви можете подивитися нижче: 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень