Без фонтану і з капличкою? Парк імені Шевченка Рівного змінять через підземелля

Вхід до підземелля планують стилізувати під твір Володимира Короленка «Діти підземелля», однак досі про те, як саме він може виглядати, не розповідали

Начальник міського управління культури і туризму Тарас Максименко говорить, що вхід може бути у вигляді каплички:

Ви пам’ятаєте, як описувалося у Короленка, як півміста зникали у підземеллі? Вони заходили у середньовічну капличку і зникали. Короленко тоді був маленьким. Описував свої дитячі спогади. Тому може там не півміста, а 100 людей зникало… Звичайно, капличка не тут стояла. Скоріше, вона була в районі Рівненської гуманітарної гімназії на уніатському кладовищі. Або, можливо, біля автошколи на залізничному переїзді.

Втім, ідея про стилізацію входу у підземелля під капличку може бути й змінена. Адже, як пояснив Тарас Максименко, проектанти, яким доручать придумати вигляд входу, можуть запропонувати й інші варіанти. Вхід цей вестиме до вже розкопаного дослідниками підвалу палацу Любомирських періоду 18 століття, так званого Палацику на гірці.

Максименко каже, що легендою про «Дітей підземелля», скоріше, можна буде привабити у місто туристів, ніж легендою про приватновласницьке місто Рівне, яке належало князям Любомирським. Так, уже розкопки у парку Шевченка перетворилися на туристичний об’єкт і тут з екскурсіями пройшло близько 400 школярів з різних міст держави.

Нагадаємо, що недавно у підземелля був розкопаний спуск – сходи. Саме ними обіцяли водити на екскурсії туристів.

До речі, начальник управління культури і туризму каже, що через розкопки фонтан богатиря Іллі Муромця доведеться робити сухим, а також розібрати його чашу. Адже виявилося, що розкопаний підвал пролягає і під фонтаном. Також дослідники тут продовжують пошукові роботи: 

Ми шукаємо продовження підземного ходу на цих якраз залишках фундаментів з пісковика, який совєти намагалися знищити. Вони покидали труби, побили їх. Але чітко видно прямокутну кімнатку. Хочемо від неї знайти підземний хід, - каже Тарас Максименко.

А тим часом, Тарас Максименко обіцяє добиватися повернення до шкільної програми вивчення твору Володимира Короленка "Діти підземелля" і навіть звертатися для цього до Міністерства освіти і науки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень