Скільки коштує відновити скульптуру «космонавта» у рівненському парку

Дню працівників ракетно-космічної галузі України та історії Рівного присвячується

Судячи з того, що світлини скульптури «Дорога у космос» час від часу «спливають» у соцмережах, вона продовжує бентежити декого з рівнян.

 Хоча, народжені у 2000-их її вже й не пам’ятають – «космонавта» прибрали з парку ще до їх появи на світ.

Зроблена з арматури та бетону скульптура почала руйнуватися і перебувала в аварійному стані – поіржавіла арматура. Тож «космонавта» розібрали, бо ремонту він не підлягав. Хіба що потрібно було виготовляти нову аналогічну скульптуру,

- таке згадує Олександр Кравчук, свого часу заступник тодішнього міського голови Рівного Віктора Чайки (1998 – 2008).

З’ясовуючи, скільки коштувала б подібна скульптура нині, ми звернулися до відомого рівненського архітектора, автора пам’ятника Шевченку, Петра Подольця.

На його думку, подібна скульптура нині коштувала б близько 300 тисяч гривень.

Вона не мала культурної цінності, проте, каже Подолець, була виготовлена добротно, з дотриманням композиційної та пластичної схеми, хоч і виготовлялася типово для всього СРСР.

Головна цінність скульптури «космонавта», вважає Подолець, - ідеологічна.

Мистецтво завжди було ідеологічним. На жаль, зараз, коли держава Україна формується, мистецтвом почали нехтувати. На всіх рівнях. При тому, що в світі нас можуть пізнати саме завдяки мистецтву. Та його в самій Україні відкидають. Більше того, ще й нищать те, що було.

 

Тож, на думку архітектора, зразки тогочасного мистецтва, що дійсно являли собою цінність, варто було б зберегти і розмістити в музеї.

Подолець також розповів, що нині в світі доволі високо цінується мистецтво радянської доби. І чимало тогочасних творів, в тому числі і з Рівного перекочували до інших держав, у приватні колекції. Зокрема, до Китаю.

Між тим, невідомо, каже митець, чи наші нащадки знатимуть про наше сьогодення. Адже, за його словами, 25 років в Україні не виділяються кошти на закупівлю кращих творів мистецтва – ні скульптури, ні живопису, ні графіки –для подальшого розміщення в музеях, запасниках, державних колекціях. Цим у СРСР займалося Міністерство культури.

Нині ж таке враження, що протягом 25 років нічого в Україні не писалося, не створювалося.

Тим часом, ті, хто продовжує з ностальгією згадувати про колишню рівненську пам’ятку, подібну може знайти у Здолбунові.

Там практично минулоріч фіксували петиції: одну, щоб скульптуру відреставрувати. Іншу – щоб знести. У Здолбунові «космонавта» дехто навіть вважає візитівкою райцентру.

Нагадаємо, рік тому Радіо Трек "зазирнуло" у спецфонди краєзнавчого музеї. Світлини звідти ви можете знайти за посиланням Скарби спецфонду музею. 50 ФОТО

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень