Ентузіасти на Рівненщині збирають автентичний український одяг (УНІКАЛЬНИЙ САЙТ)

Проєкт організували активісти, місцеві історики та підтримав державний Український культурний фонд

В Україні почав діяти унікальний вебресурс: онлайн-резиденція «Ладомирія» https://online.ladomyriia.com, де збиратиметься та відтворюватиметься автентичний одяг України.

Платформа створена в межах проєкту «Ладомирія – відкритий простір», який починаючи з червня реалізується «Центром дослідження та відродження Волині» за підтримки Українського культурного фонду, йдеться в пресрелізі організаторів етнопарку.

Сам проєкт «Ладомирія» має й матеріальне втілення. Це етнопарк типу музею-скансену, схожий на рівненську «Оствицю». Як за бажанням відтворити минуле для сучасників, так і за тим, що ним займаються волонтери та мрійники.

Нині на онлайн-платформі «Ладомирія» вже зібрано декілька десятків виробів української автентики: камізельки, кацавейки, чемерки, літники, запаски.

Однак ресурс лише починає розвиватися, тому команда «Ладомирії» закликає усіх українців до пошуку в скринях та шафах старовинного одягу та додавання його на сайт.

За часи нашої дослідницької діяльності ми зрозуміли, що з усього розмаїття та багатства українського костюма – Україні відома лише «жменька». Все інше – тліє в старих «бабусиних скринях». Це відбувається тому, що експертиза та долучення таких виробів до культурної спадщини країни – складний та обтяжуючий процес.

 

Ми ж, за допомогою платформи, максимально спростили збереження артефактів минулого. Потрібно всього лише зробити декілька фото, наприклад, сорочки, та завантажити на сайт. Наші експерти перевірять світлини, і якщо на них справді автентичний виріб – до роботи з його відтворення зможуть долучитися майстри з усієї України, яких ми теж запрошуємо на платформу, - пояснює засновник «Ладомирії» Володимир Дзьобак.

Взагалі, «Ладомирія» - це перша в Україні онлайн-резиденція, де створили алгоритм спільної роботи над виробами, в яких збережуть українську культуру.

Щодо матеріального: в межах проєкту уже відбулися практичні курси з відтворення автентичного одягу, на які було відібрано майже 30 майстрів зі всієї України.

На базі «Ладомирії» вони змогли поглибити свої знання з ткацтва, вишивки та пошиття традиційного одягу. Відтворені власноруч вироби учасниці курсу презентували під час урочистого випуску – фінальної частини проєкту: під виступи місцевих музикантів, а також побачили, як їхній одяг приміряли професійні моделі.

Частина інших учасниць й надалі ще працюватиме над відтворенням зразків автентики та долучить його вже на платформу. Таким чином, «Ладомирія» виводить етноодяг на новий рівень, зазначається в пресрелізі.

Нині в межах проєкту стартує активна рекламна кампанія для того, аби залучити до збирання та відтворення традиційного одягу сотні людей з різних куточків України та світу. Долучитися до цього процесу може кожен.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень