З Рівного перевозять ще одну 200-літню хату (ФОТО)

 Їй дадуть нове життя

Фото - Ігор Колобейчук
Фото - Ігор Колобейчук

З вулиці Шевченка до скансену Ладомирії перевозять вже другий 200-річний рівненський будинок.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив керівник ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак.

Фото - Ігор Колобейчук
Фото - Ігор Колобейчук

Він розповів, що  нещодавно до нього звернувся рівнянин Богдан, який придбав будинок, та попросив забрати його.

Фото - Ігор Колобейчук
Фото - Ігор Колобейчук

Колись там жили священнослужителі. Там поруч є церква й до неї ті священники та мали відношення. Хаті приблизно 200 років. Її стан, звичайно, жахливий.

 

Ліва сторона – у надзвичайно поганому стані. Там дуже багато  роботи. Частина приміщення вже перебудована. Якщо одне покоління 25 років, а хаті близько 200, то звичайно кожне покоління намагалося щось внести у будинок своє.

 

Нам треба її демонтувати, дослідити ті елементи, які потрібно замінити, а потім постаратися зрозуміти, який був її первісний вигляд. Після цього ми зможемо приступити до реконструкції та реставрації, –  розповів Володимир Дзьобак у коментарі для РАДІО ТРЕК.

Фото - Ігор Колобейчук
Фото - Ігор Колобейчук

Нині триває демонтаж хати й разом з тим дослідження усіх елементів будинку, які непридатні для реконструкції. Днями будинок планують перевезти на територію Ладомирії.

Зараз нам найголовніше побудувати цю хату. А потім будемо думати, що з нею робити далі. Якщо будуть потрібні артефакти, то це буде хата священнослужителів або міщанин. Зараз найголовніше відтворити її в первісному вигляді, – додав  Володимир Дзьобак.

Фото - Ігор Колобейчук
Фото - Ігор Колобейчук

Фото - Ігор Колобейчук
Фото - Ігор Колобейчук

Він також розповів, що на території музею планують показати житла з різних районів та різних частин існування Великої Волині. Є варіанти старовинних будинків на Житомирщині та Волині.

Нагадаємо, у вересні минулого року з вулиці Шевченка у Рівному забрали ще одну 100-літню хату. Її встановили на території Ладомирії. На сьогодні хату вже відновили. Тепер займаються її облаштуванням. У ній також хочуть збудувати піч, зробити лавки.  

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень