Енергетична тривога: що має знати про віялові відключення кожен українець

Наразі це особливо важливо - для кожного з нас і для країни в цілому

Росія продовжує завдавати ракетних ударів по Україні, атакуючи нашу енергетичну інфраструктуру безпілотниками і дронами. Тому уряд закликає усіх добре підготуватися до віялових відключень електроенергії.

Розповідаємо, що важливо знати у випадку зникнення світла.

Які є типи відключення електрики

Існує два типи відключень електроенергії: стабілізаційне та екстремальне. Перший тип здійснюється, якщо потрібно збалансувати енергосистему у разі дестабілізації. Часто це називається плановим вимкненням.

При цьому «Укренерго» має надати вказівку операторам, щоб ті обмежили споживання світла. Дізнатися, коли за вашою адресою не буде електрики, можна за допомогою складених заздалегідь графіків (за цим посиланням - графік на 26-28 жовтня для Рівного).

А от екстремальні аварійні відключення відбуваються під час атак на об'єкти енергетичної інфраструктури. При цьому немає чіткого графіка або черги відключення. Втім, мешканцям деяких міст можуть надходити оповіщення на мобільний телефон, які попереджають про енергетичну тривогу.

Як дізнатися про потенційне відключення світла

Окрім сайту чи соціальних мереж ДТЕК, де публікується перелік вулиць, кияни можуть скористатися чат-ботом YASNO у месенджері Telegram, попередньо підписавшись на повідомлення. Або завантажити додаток «Київ Цифровий», який також попереджає про початок енергетичної тривоги.

Мешканці інших областей України мають відвідати сайт місцевого обленерго, щоб знайти інформацію про стабілізаційні відключення, які готуються.

Чому часом відключення проходять не за графіком

Це може статися, якщо відбувається аварійне відключення. Коли від «Укренерго» надходить екстрена команда, що в конкретному регіоні потрібно зменшити споживання, завданням обленерго буде якнайшвидше виконати вимогу. Для цього можуть вибрати енерговузол із найбільшим споживанням, адже саме його відключення допоможе швидше збалансувати енергосистему.

У такому разі, попри попередній графік, відключення розподіляється нерівномірно, і споживачі залишаються без електрики без попередження. Такі проблеми пов'язані з конкретною ситуацією і не є повсякденністю.

Через кілька тижнів після введення обмежень в регіонах «Укренерго» планує проаналізувати ефективність складених графіків у кожній області та перевірити, наскільки точно вони виконувались. Контроль допоможе зробити графік м'якшим для споживачів, а навантаження буде розподілятися справедливіше.

Коли слід самостійно обмежувати споживання

Українці можуть і самі подбати про швидке відновлення системи, якщо намагатимуться суттєво зняти навантаження в пікові години. Громадян просять максимально економити електроенергію і не користуватися одночасно кількома енергоємними приладами. До таких відносяться бойлер, пральна машина, праска, кондиціонер, пилосос, чайник, кавоварка, електрообігрівач, комп'ютер та інші (повний перелік - ТУТ).

Важливо відповідально підійти до прохання уряду та допомогти енергетикам швидше збалансувати мережу. Для цього рекомендується мінімізувати використання світла з 6:00 до 9:00 та з 17:00 до 23:00. Якщо вся Україна слідуватиме цим проханням, необхідність у віялових відключеннях просто відпаде.

Як підготуватися до відсутності світла

Якщо ви знаєте заздалегідь, що доведеться провести кілька годин без електрики («Укренерго» обіцяє, що цей період одноразово триватиме не довше, ніж 4 год), необхідно наперед підготувати потрібні речі, які стануть в пригоді у темряві.

  • Бажано зробити запаси питної і технічної води, оскільки без електроенергії може зникнути водопостачання. Також забезпечте себе гаджетами з повною зарядкою: переконайтеся, що телефон, планшет та ноутбук заряджені. Запасіться сірниками, ліхтариками та батарейками, а також павербанком, який врятує, якщо закінчиться зарядка на телефоні.
  • Оскільки опалення теж може вимкнутися, бажано підготувати теплий одяг і додаткові ковдри.
  • Якщо у вас електроплита, краще також заздалегідь приготувати щось, що можна з'їсти без підігріву.

Джерело: PRO Гроші

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень