Е-гривня: Українців позбавлять готівки, влаштувавши «Цифровий концтабір»? (ВІДЕО)

Фактчекери розбиралися з тим, що каже адвокат Гула

Україна сьогодні, безперечно, є світочем Свободи та однією з країн, де людина може, не боячись висловлювати свою думку, давити власну оцінку явищам – вільно думати та говорити.

Такого рівня особистої та публічної свободи, як у нас, вже давно немає ні в Європі, ні в США. Певною мірою такий стан речей забезпечується й людьми, які намагаються стояти в охороні наших особистих, громадських та корпоративних свобод.

Іноді ці люди виглядають як диваки, іноді ж говорять доволі слушні речі.

 

Зокрема, увагу до себе часто привертає адвокат Сергій Гула, який свого часу відкрито виступав проти обов'язкового носіння масок та неухильної вакцинації всіх по кілька разів під час пандемії Covid-19.

Адвокат Сергій Гула з дружиною та дочкою

Нині ж Гула б'є в набат через законодавче запровадження в Україні т.з. «Е-гривні».

Адвокат переконаний, що буквально в перспективі 5-10 років нас усіх позбавлять однієї з ключових свобод — ГОТІВКИ — можливості мати готівкові гроші.

Відео Сергія Гули, яке буде проаналізоване нижче

За твердженням Гули, українцям готують «цифровий концтабір», де не буде готівки, ніхто нічого не зможе купити чи продати «без виконання певних умов».

Такими умовами можуть стати медичні експерименти, тобто взяв участь в експерименті – отримав дозвіл на користування готівкою. Загалом виживати в «цифровому концтаборі» зможуть лише власники землі, бо вирощуватимуть на ній якусь городину і мінятимуть за неї товари по бартеру.

Тут і далі ми вже цитуємо матеріал фактчекерів з ресурсу «По той бік новин»:

Жодне твердження у відео Гула не підтвердив справжніми фактами, вони емоційні, суперечать логіці і розраховані на людей, які мало знаються на темі і бояться нововведень. Гула грає на цих почуттях своєї аудиторії, створюючи панічні настрої.

Що ж насправді?

Адвокат Сергій Гула

Цього разу конспірологічна теорія Гули стосується CBDC (Central Bank Digital Currency) – світової системи державної цифрової валюти і її українського варіанта – Е-гривні.

Е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, яку називають третьою, додатковою формою до наявної готівкової та безготівкової форм. В її основі лежить блокчейн-технологія, як і в багатьох криптовалютах.

Але якщо криптовалюту «майнять», то е-гривню випускатиме та контролюватиме НБУ. Крім того, на відміну від криптовалюти, курс е-гривні буде стабільним, тобто одна електронна гривня – це еквівалент однієї звичайної гривні.

Цифрові кошти зазвичай – це згенерований унікальний код (аналог номера на паперовій банкноті) у вигляді записів на банківських рахунках. Передбачено, що електронними грошима можна буде розраховуватися за послуги, проводити безготівкові розрахунки, надсилати їх з одного гаманця на інший без банківських комісій.

Таке бачення Сергія Гули мають фактчекери з "По той бік новин"

В Україні е-гривню ще не ввели. Наразі Нацбанк лише займається розробкою концепції: розглядає та опрацьовує такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики.

Загалом проєкт стартував у 2016 році. У 2018-му НБУ провів пілотний проєкт і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників, за їх заявою усе пройшло успішно. У 2021 було ухвалено закон «Про платіжні системи», який регулюватиме законність е-гривні як платіжної системи. Наприкінці листопада Нацбанк провів презентацію, де представив учасникам платіжного ринку та ринку віртуальних активів проєкт концепції е-гривні https://bank.gov.ua/.../natsionalniy-bank-predstaviv...

Вочевидь, саме поява цієї презентації і підштовхнула Сергія Гулу до створення відео, в якому він стверджує, що люди будуть позбавлені фінансових можливостей, тоді як нововведеннями ці можливості намагаються розширити.

У відео Гула неодноразово використовує необізнаність своєї аудиторії.

Наприклад, лякає, що введуть електронні гроші і «буде як у Швеції», мовляв, там карають штрафами за користування готівкою.

Натомість у Швеції ситуація протилежна тій, яку описує Гула. Інформації про штрафи ми не знайшли, зате є офіційна статистика, що більшість мешканців Швеції свідомо відмовилися від готівки.

Зокрема, у віковій групі 18-24 років 95% усіх купівель здійснюються лише електронно. А згідно з останніми статистичними даними центрального банку Швеції, з 2010 по 2020 рік кількість шведів, які користуються готівкою, впала з 39% до 9%.

Згідно з даними Євростату, 87 % населення Швеції робили покупки онлайн у 2021 році, що зробило країну лідером з цього напрямку в Європі.

 

А використання готівки в Швеції здебільшого обмежується здійсненням невеликих платежів і літніми людьми https://sweden.se/life/society/a-cashless-society

Сергій Гула - фейрокороб зі стажем, ми неодноразово розповідали, що він бере певний справжній факт і трактує його на власний розсуд.

У цьому відео Гула апелює до усіх тригерів своєї аудиторії – страх фінансової нестабільності під час війни, продаж землі, медичні експерименти, влада, яка не дбає про людей у скрутний час. Усе це разом направлено на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні.

Тому вкотре нагадуємо – дотримуйтесь інформаційної гігієни, перевіряйте інформацію і хто є її першоджерелом. А про відео відомих фейкоробів краще одразу дізнавайтесь із наших дописів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень