Два болота на Рівненщині отримали статус міжнародних

Робота щодо їх включення до цього переліку тривала не один рік

Водно-болотні угіддя на Рівненщині включили до переліку боліт міжнародного значення. Минулого тижня представникам Рівненського природного заповідника у Києві вручили відповідні сертифікати. Йдеться про "Болото Сира Погоня" та "Болото Сомине", робота щодо надання яким міжнародного значення велася ще від 2012 року.

 Як про новий статус боліт дізналися на Рівненщині, розповідає начальник моніторингу і заповідної справи Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Діковицький:

Секретаріат  Рамсарської конвенції  листом повідомив про включення українських водно-болотних угідь "Болото Сира Погоня" та "Болото Сомине" включено до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення. Зазначені водно-болотні угіддя розташовані в межах Рівненського природного заповідника, де заборонено прохід, проїзд без спеціального на це дозволу, - каже Володимир Діковицький.

Прикметно, що саме ці території є важливими для збереження ландшафтного та видового різноманіття в світовому масштабі. Тут зростають раритетні види рослин, занесені до Червоної книги України.

Крім згаданих боліт, статус міжнародного на Рівненщині має і торфово-болотний масив «Переброди», а болото «Коза-Березина» є перспективним для включення до цього Переліку.

Найбільш рідкісними представниками флори є болотні орхідеї - жировик Льозеля, м'якух болотний, коручка болотна, зозульки м'ясочервоні та зозульки Фукса.

Масиви заповідника є місцем збереження рідкісних реліктових видів рослин - верби лапландської, верби Старке, верби чорничної, осоки тонкокореневищної, шолудивника королівського, торф'яниці чашкової, журавлини дрібноплідної та шейхцерії болотної, популяції якої тут є найбільшими в Україні.

Цікавими є комахоїдні рослини - росичка англійська та середня, пухирники малий та середній. Болота є місцем зростання цінної ягоди - журавлини болотної та ряду лікарських рослин.

Серед видів тварин, занесених до Червоної книги України, на болотах зустрічаються представники різних класів: комахи (дозорець-імператор, жовтюх торфовищний, махаон), риби (гольян озерний, карась золотистий), плазуни (мідянка), земноводні (ропуха очеретяна), ссавці (норка європейська, видра річкова, вечірниця руда, кажан пізній, нетопир звичайний, нічниця водяна).

Найбільш різноманітною є раритетна орнітофауна - баранець великий, кульон великий, журавель сірий, лелека чорний, глушець, тетерук, гоголь, лунь лучний, скопа, сова болотяна, сова бородата, чернь білоока та інші види птахів.   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень