Дуже чи не дуже вдала інвестиція? Що буде з цінами на золото у 2023 році

І чи варто українцям вкладатися у цей благородний метал

З березня поточного року ціна золота знизилася на 18% після того, як піднялася до $2000 за тройську унцію. Чи зможе шляхетний метал відіграти падіння та які цінники на нього побачимо у наступному році, розбирався Мінфін.

Так, за даними видання, останні кілька місяців ціни на золото залишаються досить волатильними, причому вони змінюються в дуже серйозному діапазоні — від $1620 до $1725 за унцію.

Це пов’язано, зокрема, з продовженням перегонів відсоткових ставок ЄЦБ та ФРС на тлі збереження інфляційних проблем Європи та США, а також зростанням геополітичної напруженості у світі через повномасштабну війну в Україні та загострення у відносинах США — Китай через Тайвань.

В останні дні ціни на дорогоцінні метали знову зросли. Причиною стали політичні події в США (проміжні вибори), на тлі яких упав курс долара (майже повернувся до паритету з євро).

Однак інвестори дивляться зараз не лише на найближчий ситуативний тренд із золота, а й на його перспективи, як мінімум, до початку-середини 2023 року. А тут ситуація складається досить цікава.

Прогноз цін на золото

Згідно з опитуванням Reuters, середньорічна вартість золота в 2023 році складе близько $1712,5 за унцію, тобто вище за поточні цінники.

За даними того ж таки опитування, середня ціна в 4-му кварталі цього року очікується на рівні $1660, а в 1-му кварталі 2023 року — на рівні $1658 за унцію.

Далі, за прогнозом аналітика Олексія Козирєва, цей процес почне оформлятися в чітку тенденцію з коридором від $1620 до 1690 за унцію (у другому кварталі 2023-го) та остаточним закріпленням в межах $1680-$1770 у третьому кварталі і навіть зростанням до $1900 у четвертому.

Що робити українцям?

Не варто скидати золото з рахунків вітчизняним інвесторам. Щоправда, тут потрібно враховувати специфіку нашої країни через слабкий розвиток цього ринку. Тобто проблему значної розбіжності цінників окремих банків при купівлі/продажу золотих злитків та інвестиційних монет.

Найактивнішими гравцями на цьому ринку залишаться 4-7 банків плюс великі мережі ломбардів. У зв'язку з відносно низькою конкуренцією вони продовжать виставляти дуже широкий спред між ціною купівлі та продажу золотих злитків та монет.

Водночас, з урахуванням поступової девальвації гривні (що в умовах війни не дивно) та потенційного зростання вартості золота з другої половини 2023 року, зараз купівля золота на відносному дні світових цін — досить хороше вкладення.

Аналітик радив би для диверсифікації робити подібні інвестиції в обсягах 5-10% від заощаджень на строки до 3-5 років. І при цьому зберігати спокій у моменти ситуативних просідань котирувань золота, пам'ятаючи про його особливості дуже швидко злітати на будь-яких екстрених подіях. Як, наприклад, це було до рівнів понад 2000 доларів за унцію в момент пандемії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень