Допоможе зігріти будинок у найсуворішу зиму: українець пропонує утеплювати житла незвичайним екологічним матеріалом

Зразок плити для утеплення

Мешканець Львівщини Василь Смеркло вирішив утеплити свій будинок безплатним та екологічним матеріалом – очеретом.

Ідею про виробництво панелей з очерету він підглянув в інтернеті. Очерет використовують для створення та утеплення будинків у багатьох європейських країнах.

У багатьох європейських країнах, у тому числі в Нідерландах, де я два роки поспіль практикувався робити очеретяні дахи, прийняті програми з демонтажу шиферу, — розповів винахідник.

Шифер, що містить шкідливий для здоров’я людини азбест, європейці утилізують, замінюючи його екологічно чистим покрівельним матеріалом – глиняною черепицею чи очеретом.

Щільно укладені стебла очерету створюють чудову теплоізоляцію. П’ятисантиметрові по товщині плити замінюють цілу цеглину. Рослина екологічно чиста, тому що росте лише рік і не встигає набратися шкідливих речовин.

 

Стебла очерету через свою трубчасту структуру мають не тільки дуже низьку теплопровідність, гарний захист від шуму, але і відмінну паропроникність, що дозволяє стінам дихати.

 

Важливою перевагою очеретяного утеплення є його стійкість до впливу різноманітних мікроорганізмів, що провокують гниття матеріалу та появу грибка. Крім того, гризуни та комахи при контакті з очеретом гинуть.

Єдиний недолік матеріалу — легкозаймистість, але це усувається при обробці спеціальними розчинами — антипіреном або бішофітом.

Надалі Василь Смеркло планує виготовляти очеретяні сендвіч-панелі, з яких можна будувати стіни.

Якісною вважається продукція, в якій густина стебел досягає 100-110 штук на 1 погонний метр площі. Такі мати застосовують для зовнішньої термоізоляції, а в очеретяних плитах для внутрішнього утеплення допустима менша щільність, що налічує 60 тростин.

 

Невелика товщина передбачена спеціально для проведення штукатурних робіт поверх шару утеплювача.

Готувати очерет можна з настанням перших холодів, тому всім українцям, які живуть неподалік водойм, варто взяти це на замітку.

Джерело: Телеграф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень