Долар по 50 гривень і збільшення податків: нові рекомендації МВФ для України 

Поки Нацбанку завдяки гнучкій політиці вдавалося втримати гривню від стрімкої девальвації 

Фото - depositphotos
Фото - depositphotos

Задля отримання фінансування й надалі, Міжнародний валютний фонд щоразу має нові вимоги до України. Цього разу йдеться про запуск механізму девальвації гривні, вимоги до НБУ щодо зменшення обліком ставки та підвищення податків. 

Міжнародні партнери попереджають Україну, що їхні програми фінансування поволі будуть зменшуватися, тож наповнювати бюджет Україні доведеться своїми силами. І власне саме щодо наповнення МВФ має низку рекомендацій. Фонд вважає за необхідне прискорення темпів девальвації та зниження облікової ставки.

Партнери наполягають на необхідності розширити податкову базу в Україні. Передусім шляхом детінізації економіки (звідси й жорсткий фінмоніторинг, який запроваджують банки), та підвищення ставок податків. 

Цього тижня представники Міжнародного валютного фонду перебувають у Києві та розглядають  кредитну програму на 15,6 мільярда доларів. За цією програмою Україна зможе розблокувати виплату 1,1 мільярда доларів.

Згідно з останніми оцінками прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, країна матиме наступного року бюджетний дефіцит у розмірі 15 мільярдів доларів. Щоб допомогти «залатати цю дірку», МВФ наполягатиме на швидшій девальвації гривні, нижчій обліковій ставці та вищих податках.

На сьогодні Україна не має достатнього ресурсу для поповнення своїх валютних запасів, і це ймовірно призведе до зростання курсу долара.  Адже промислові гіганти на сході країни знищені, низка європейських країн постала проти постачання дешевої аграрної продукції з України, і наша країна залишалася без можливості продати врожай і поповнити бюджет валютою. 

Тож експерти прогнозують, що найближчим часом курс валюти зросте, ймовірно до 50 гривень за 1 долар. 

Це призведе до посилення бідності в Україні. На час воєнного стану уряд «заморозив»  базові соціальні стандарти: прожитковий мінімум та мінімальну пенсію. Тож, ті, хто отримують виплати які залежать від мінімальної зарплати чи прожиткового мінімуму матимуть нижчу реальну купівельну спроможність. Особливо якщо врахувати наміри збільшення тарифів на комунальні послуги.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень