Для чого в СРСР випускали телевізори на 12 каналів, якщо ті – не «ловили»?

Цікава історія про два канали для радянських громадян

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Якийсь час телевізори у Радянському Союзі були справжньою розкішшю. Та вже до середини століття така техніка стала невід’ємною частиною кожної оселі. Навіть попри те, що тогочасні телевізори транслювали усього 2 канали (при можливості у 12!)

Виникає логічне запитання: чому???

Історія радянських телевізорів

Звісно, перші радянські телевізори були досить примітивними. Вони показували лише одну програму, тож  комплектація навіть не передбачала наявність перемикача.

Телевізор із перемикачами на 3 канали з’явився лише на початку 50-х років. Цей телевізор мав назву «Север».

У 1955 році з’явився «Авангард-55». На цьому телевізорі був перемикач для 5 каналів

А от 12-канальний телевізор почали випускати в СРСР лише у 1957 році. Носив він яскраву та гучну назву «Рубін-101», але при цьому транслювалася по цьому телевізору, як і раніше, лише одна програма.

Повноцінна друга програма з’явилася на цьому телевізорі лише в середині наступного десятиліття, у 1965 році. Спершу вона була доступна лише жителям столиці, та згодом почала доходити і до жителів більш віддалених країв.

Справжнє призначення багатоканального перемикача

Коли телевізори тільки почали виробляти, у містах почали встановлювати телевізійні вежі – одна вежа на весь населений пункт. Діапазон сигналу був 30-70 км.

За таких умов у мешканців центральних міських районів не виникало жодних проблем, а ось до приміських та заміських зон телемовлення просто не доходило – сигнал губився. Тому зростала потреба у будівництві додаткових телевізійних вишок.

І вже на цьому етапі виникли технічні труднощі.

Сигнали з кількох телевеж перебивають один одного, у результаті з’являються сильні перешкоди на каналах. Для того, щоб мінімізувати це, програми з різних вишок транслюються відразу кількома каналами.

Для повноцінного та комфортного мовлення двох програм знадобилося транслювати їх аж на 12 каналах!

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень