Чому в СРСР так полюбляли тополі?

Секрет розкрито

У країнах пострадянського простору на сьогодні активно вирубують тополі, адже їхній пух викликає алергію.

Крім того, з часів Радянського Союзу, коли ці дерева садили буквально на кожному кроці, вони «вимахали» вище 9-поверхівок і часто падають, обриваючи електропроводи.

Через десятки років після розпаду СРСР багатьох людей зацікавило, навіщо взагалі в ті часи садилося настільки багато тополь?

Трохи історії

Тополі почали висаджувати вздовж автомобільних доріг ще у 30-х роках минулого століття, а найбільш активно цим зайнялися у 50-х роках, тобто в післявоєнні часи, коли країни відновлювалася з руїн.

Тоді потрібно було заново забудувати й дати раду величезній кількості міст і сіл. А паралельно втілювали і програму з їхнього озеленення.

У межах її реалізації Сталін дав розпорядження про повсюдну висадку тополь. Їх вибрали з двох причин: вони дуже швидко ростуть, а також невибагливі в догляді.

Та це були не єдині чинники.

У чому секрет особливої популярності тополь у СРСР

Сьогодні будь-який урбаніст погодиться із тим, що в містах потрібно займатися озелененням. Це розуміли і містобудівники за радянських часів – зелені рослини не тільки покращують естетичний вигляд населеного пункту, а й чистоту повітря, а ще знижують вітряність.

Тополя набагато краще, ніж інші дерева, збирає і вбирає важкі елементи з повітря, які потрапляють у нього з диму автомобілів, фабрик і заводів.

Також це дерево має специфічну форму – воно не займає багато місця, що дозволяє висаджувати величезну кількість тополь у ряд, а в разі падіння збитків від тополі буде набагато менше, ніж від інших видів дерев.

Крім того, тополі дуже довго живуть. Ці дерева легко доживають до 100 років навіть у непростих умовах, а значить, їх потрібно буде рідше заміняти.

Цікаво, що саджанці цих дерев вирощували на спеціальних фермах, після чого поширювали населеними пунктами. Посадкою на місцях займалися комунальні служби.

Джерело: Рамблер, novate

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень