Колосальні втрати для бюджету Рівненщини прогнозують експерти

Через урядові поправки

Понад 30 мільйонів гривень може втратити Рівненщина через рішення Уряду, щодо заборони містам класти кошти на депозити.

Минулого року на цьому Рівне заробило понад 11 млн грн, а обласний бюджет – близько 15 мільйонів.

Інші кошти отримали райони. Об’єднані територіальні громади кошти на депозити ще не розміщували.

Така практика діє вже 10 років, і раніше вона допомагала покривати різні видатки з бюджету. До того ж можливість користуватися таким правом прописано у Бюджетному кодексі.

Що сааме зміниться найближчим часом повідомила консультант з бюджетних питань Проекту ПУЛЬС Людмила Кушнер:

- Уряд вніс зміни до чинної постанови. Тобто заборонив розміщати кошти загального фонду, а кошти спеціального фонду – дозволяється. Тому, що у бюджеті є два фонди. Але тут проблема в тому, що від загального фонду – більший прибуток був. До того ж гроші усі клали на рахунки у державні банки, і до кінця року їх знімали.

 

Нараховані відсотки зараховують у загальний фонд, і їх можна використати на все, зокрема і на захищені статті - зарплати, енергоносії, харчування, медикаменти. Або ж на капітальні видатки чи інвестиційні проекти.

 

Якщо називати цифри по прибутках минулого року, то по Україні це 1,5 мільярда гривень, а на Рівненщині – 30 млн. Це в основному були кошти загального фонду.

Експерти побоюються, що міста припинять реалізовувати великі проекти, в тому числі в рамках Держфонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції або сільської медицини. Часто такі проекти вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 до 70 відсотків. Для того і були депозити, щоб профінансувати ці проекти.

Фахівці припускають - після цього рішення уряду місцева влада може повністю зняти депозити, в тому числі й ті, які сформовані з грошей спецфонду.

Нагадаємо, 23 січня Уряд прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках», тобто заборонив до кінця 2019 року розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду місцевих бюджетів на депозитних рахунках. Проект був підготовлений Міністерством фінансів України.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4
 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень