Демонтаж символу Угорщини з перлини Закарпаття: угорці шоковані та обурені

Йдеться про орла-турула в замку Паланок у Мукачеві

Держсекретар з питань національної політики Угорщини назвав шокуючою новиною те, що в Мукачівській міській раді вирішили демонтувати угорського турула з бастіону замку «Паланок» та замінити його тризубом.

Про це Арпад Потапі написав у своєму Facebook.

Рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про демонтаж орла-турула шокуюче й обурливе. Тим паче, що скульптуру демонтували за рекордно короткий час і по обіді вже зняли - написав він.

Потапі назвав факт демонтажу «прикрим», а крок місцевої влади Мукачева – «непродуманим і несвоєчасним, та таким, що може спрацювати проти стабільності багатонаціонального Закарпаття».

Рішення Мукачівської міської ради

Також Потапі нагадав, що з початку російсько-української війни Угорщина допомагає Україні як добрий сусід і прийняла майже мільйон українських біженців.

Своєю чергою із заявою щодо демонтажу турула з бастіону замку «Паланок» виступили в Товаристві угорської культури Закарпаття та назвали його «дивним».

Раніше повідомлялося, що 13 жовтня в Мукачеві рішенням міської ради демонтували орла-турула, що є символом угорського реваншизму, з бастіону Мукачівського замку «Паланок».

Його замінять на український тризуб.

Історично орел-турул знаходився на бастіоні Мукачівського замку із 1986 року - його встановили тут як один із семи пам’ятників на честь тисячоліття приходу угорських племен.

Вперше турула демонтували в замку за часів Чехословаччини, у 1924 році, згодом в радянські часи бронзову скульптуру вагою близько тонни перетопили. У 2008 році копію того турула зробив скульптор Михайло Белень коштом американського бізнесмена, угорця з Мукачева Імре Пака.

Орел-турул є символом Угорщини. Міфічний птах турул, який тримає у дзьобі меч, – важливий національний символ для угорців. Був особливо популярним серед прихильників ідеї т. зв. Великої Угорщини.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень