Де можна швидше назбирати на власне житло: Україна vs Польща

Відповідь на це запитання дали українські журналісти

24 канал проаналізував вартість нерухомості у двох країнах, рівень оплати праці, стабільність ринку і отримав такі дані:

один квадратний метр квартири у Варшаві у першому кварталі 2020 коштував 2 230 євро. Наразі це близько 76 тисяч гривень.

 

Середня вартість одного квадратного метра в Києві становила 31 238 гривень. Тобто у 2,4 раза дешевше, ніж у польській столиці.

Та це зовсім не означає, що житло в Україні доступніше. Адже рівень зарплати тут відіграє також ключову роль.

Середня зарплата українця за даними Держстату у листопаді 2020 року склала 11 987 гривень.

 

Поляки у листопаді отримували в середньому 5 484 злоті, що еквівалентно 41 200 гривням.

За одну середню зарплату українець може купити 0,38 квадратного метра новобудови у Києві, а поляк у своїй столиці за середню зарплату – 0,54 квадратного метра.

Щоб дозволити собі 1 квадратний метр українець повинен працювати майже 3 місяці, нічого не витрачаючи, а поляк – майже 2 місяці.

Звісно ж відкладати все не вдасться, тому припустимо, що сім’я, де жінка та чоловік працюють, відкладає 40% від свого доходу на купівлю квартири у столиці своєї країни.

Виходить, що українській сімейній парі вдається відкласти щомісяця 9 600 гривень на квартиру. А польській – 33 тисячі гривень.

 Отож українці збиратимуть на власну квартиру площею 50 квадратних метрів 13 років і 7 місяців. Полякам знадобиться 9 років та 8 місяців.

Варто враховувати інфляцію, девальвацію та підвищення кваліфікації. Та навіть, зважаючи на це, середньостатистичний поляк все ж зможе придбати квартиру швидше за українця.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень