Дарма платили: у квитанціях за травень від газзбутів вбачають шахрайство

Українці нарікають, що й досі не отримали помилково сплачених газзбуту коштів, попри написані ще кілька місяців тому заяви

Україні й досі не отримали повернення своїх коштів, помилково сплачених за газ у травні місцевим газзбутам. Постачальник виставив рахунки за газ, який навіть не постачав, а люди їх автоматично сплатили, і тепер не можуть повернути.

У Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у таких діях газзбутів вбачають ознаки шахрайства й анонсують штрафи та позбавлення ліцензій.

Мільйони українців потрапили у замкнене коло. У травні споживачів газу від місцевих газзбутів перевели на обслуговування до компанії Нафтогаз. Проте, на той момент чимало українців встигли оплатити рахунки за газ – газзбуту. Водночас у червні Нафтогаз надіслав свої квитанції з такими ж обсягами спожитого газу.

Перераховувати проплати за травень Нафтогазу газзбути не стали (через відсутність відповідного механізму). Автоматично повертати гроші назад людям – також. Натомість регіональні газопостачальні компанії вимагали написати заяву й надіслати разом із цілим стосом документів.

Й донині більшість споживачів не отримали своїх коштів, навіть попри те, що писали відповідні заяви.

Тепер в електронному листуванні у людей навіть відмовляються приймати заяви на повернення грошей, й присилають автоматичну відповідь:

Шановний клієнте,

Через чисельні випадки шахрайства ми вимушені всі електронні звернення до ТОВ «Рівнегаз Збут» приймати лише за умови підтвердження особи, яка звертається. Тому, на жаль, ми не можемо прийняти ваше звернення, адже воно не оформлене належним чином та не має кваліфікованого електронного підпису, за яким ідентифікується відправник.

Перепрошуємо за незручності та просимо про розуміння.

Чимало людей вважають, що газзбут свідомо відмовляється повертати кошти. На сьогодні навіть сконтактувати з офісами газзбутів можливості немає – на дзвінки там не відповідають, особистого прийому громадян не проводять.

Крім того, деякі споживачі повідомили, що колишні постачальники відмовилися повертати їм переплачені кошти, посилаючись на форс-мажорні обставини через повномасштабну війну.

НКРЕКП отримала вже сотні скарг від людей, які за 5 місяців так і не змогли повернути свої переплати. За його словами, НКРЕКП також звернулася до газзбутів з вимогою повернути переплати.

Вони кажуть: Ой, у нас брак коштів, десь вони пішли на виплату зарплати, але вже немає чим зарплату платити, будемо десь добувати, – розповідає член НКРЕКП Валерій Тарасюк.

НКРЕКП може оштрафувати недобросовісних постачальників і навіть анулювати їм ліцензію. Але спочатку треба прийти до них з перевіркою. А це під час війни складно, переконують у Нацкомісії. Тому поки що газзбути «просто переконують» повернути переплати.

Газзбут точно знає, що в нього не було газу поставити населенню, він точно знає, що газ постачав постачальник «останньої надії». І попри це виставив рахунок. Це – ознаки шахрайства, будемо разом з правоохоронними органами розслідувати, – заявив Валерій Тарасюк.

Джерело: ГазПравда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень