Далі вже просто нікуди! Експерти спрогнозували, коли подешевшає олія

Ціни на цей продукт б’ють усі можливі рекорди

Ціни на олію цього року шокували українців. Вони зросли на 80%, й наразі літр соняшникової олії коштує близько 70 гривень.

- Втім, у вересні продукт подешевшає, на це сподіваються експерти Інституту аграрної економіки. Вже на початку осені господарства почнуть збирати урожай соняшнику, а переробники поставлятимуть на ринок олію першого віджиму.

 

Внутрішній ринок буде насичений, тому й ціни падатимуть, - йдеться в сюжеті телеканалу Україна 24.

Держава не повинна втручатися у регулювання цін, вважає заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко. На її переконання, уряд має допомогти Нацбанку зупинити подорожчання товарів і послуг, зменшивши дефіцит бюджету, а також не поспішати з підвищенням зарплат і виплат, поки ціни не зупиняться.

- Зараз ситуація не катастрофічна. Так, інфляція вже увійшла в область подвійних чисел. Але це, швидше за все, тимчасовий фактор зростання цін на газ, нафту, руду, агротовари, рано чи пізно себе вичерпає, і цей інфляційний тиск трохи знизиться, - сказала Репко.

При цьому е Європі ціни на соняшникову олію наразі менші, ніж в Україні. Літрову пляшку можна придбати за 35-40 гривень. За останній місяць олія у світі подешевшала на 9,5%, а в Україні вона подорожчала на 3,5%.

Україна є потужним виробником олії, ми виробляємо до 5 млн тонн на рік, а внутрішнє споживання - 450 тисяч тонн. Тобто ми понад 90% вивозимо за кордон... Але потрібно розуміти, що найбільше у світі споживається пальмової олії, вона значно дешевша. Зараз вона подешевшала і потягнула за собою преміумсорти інших олій.

 

Водночас в Україні пальмова олія не продається, тому у нас в основному представлений середній сегмент олій. І маркетологи наших виробників пішли цікавим шляхом.

 

У Європі та світі тара менше літра практично відсутня.

 

А в Україні у нас спочатку перейшли на тару 800 грамів, а зараз вже можна бачити пляшечки й по 0,5 літра, які продаються за ціною майже як літр", - розповів економіст Олег Пендзин.

Матеріали каналу Україна 24

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень