Чому в Україні стрімко подорожчала олія й чого очікувати далі

Виробникам невигідно продавати олію дешево на внутрішньому ринку

Напередодні Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та асоціація «Укроліяпром» підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту олії соняшникової на 2020/2021 маркетинговий рік.

У відповідному додатку до Меморандуму сторони узгодили граничні обсяги експорту соняшникової олії, які складають 5 380 тис. тонн.

Впродовж останніх тижнів ми вели активний діалог з виробниками та експортерами олії. Були різні думки, але в результаті ми вийшли на консенсусне рішення, яке задовольняє усі сторони.

 

Визначений оптимальний об’єм експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, погоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов’язання і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції, - прокоментував Міністр Ігор Петрашко.

За даними Державної митної служби, за сім місяців на зовнішні ринки вже поставлено 3,52 млн тонн соняшникової олії. Виробництво соняшникової олії у 2020/2021 маркетинговому році передбачається на рівні у 5 520 тис. тонн, внутрішнє споживання соняшникової олії в Україні складає 400 тис. тонн. 

На переконання міністерства таке рішення зніме напругу на ринку олії. 

Нагадаємо, раніше Українська зернова асоціація попросила уряд не обмежувати експорт соняшникової олії з України через запровадження квотування та встановлення квоти на нульовому рівні. 

Експортери олії зазначали, що через квотування вони могли втратити близько $3 млрд валютного виторгу. На тлі чуток про можливі обмеження експортні ціни на українську соняшникову олію отримали різкий поштовх, зазначає Главком.

У березні олія стрімко подорожчала, проти цін минулого року її вартість зросла більш ніж удвічі.

 

Експерти розповідають, що виробникам олії невигідно продавати продукцію дешево на внутрішньому ринку, тому вони її постачають за кордон.

 

А ціни в магазинах всередині країни підганяють до світових.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень