Ціна злетить на 70%: в Україні незабаром може виникнути дефіцит одного з основних овочів

Туреччина вирішила обмежити експорт

В Україні незабаром може виникнути дефіцит помідорівціни на овоч злетять на 50-70%. Річ у тім, що Туреччина вирішила обмежити експорт томатів. 

Доля помідорів із Туреччини на українському ринку складає більш як 90%. При цьому імпортери не зможуть швидко налагодити поставки з іншої країни, такий прогноз озвучили президент Асоціації овочів та фруктів Тарас Баштанник та керівник Delo.ua.

При цьому на вартість томатів в Україні впливають періодичні перебої з електропостачанням. Хорев зазначив, що оскільки лишаються деякі труднощі в енергосистемі, у 2023-му може навіть зміститися виробництво місцевої продукції до більш теплого періоду.

— Тобто масово український томат з'явиться в роздрібній торгівлі пізніше, ніж зазвичай.

 

В будь-якому випадку зовнішні постачальники реагують і томати можуть привезти з будь-якої країни світу.

 

Але їх пропозиція буде обмеженою і вони будуть дорогі, – пояснив фахіець.

Як зазначається, український продукт дорожчий ніж турецький. Тому якийсь час в нашій країні буде дефіцит помідорів, внаслідок чого може також знизитися споживання.

Баштанник додав, що знайти нового постачальника буде не легко і не швидко. Серед можливих варіантів – Іспанія чи Марокко. Але знов-таки, це буде довгий та витратний процес. 

Ще 3 березня Туреччина заявила про зупинку постачання овочу, тож дефіцит має настати вже через 2-3 тижні. Якщо зараз українці в середньому купують томати за 120-130 грн/кг, то незабаром вартість підніметься до 180-190 грн/кг, сказав Баштанник.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень