Цінники не встигають міняти: Україну накриває зростання цін на продукти. Що і чому дорожчає

Ера дешевого продовольства закінчилася

Сало по 414 гривень за кіло. Томати — 65-70 грн/кг. Огірки за останні два тижні зросли в ціні вдвічі. Хліб знову наблизився до психологічної позначки в один долар. З пшеничного борошна вищого сорту — 38,95 грн/кг. Український — 30 грн за буханець.

Перекусити в тилу стає дедалі дорожче. Ціни зростають на очах. 

Сало в перці

Особливий продукт — українське сало — справді прискорено зростає в ціні, на порядок швидше за м'ясо. 

Отже, і м’ясні вироби, наприклад, ковбаса «Краківська» по 690 грн/кг, особливого попиту не мають. Українці згадали споконвічне — традиційне сало.

На тлі постійного скорочення поголів’я свиней (станом на початок 2022 року йшлося про 5,5 млн голів, або на 200 тис. менше, ніж на початок 2021-го) і зростаючого попиту відповідь очевидна — подорожчання.

Наразі в Україні ситуація така. На Сумщині сало по 200 грн/кг, у Києві — 200 грн/кг (звичайне), 400 і вище — генеральське. (Якщо хто не знає, генеральське, бо нагадує штани з лампасами — має дві прожилки м’яса ).

Найвища ціна, яку вдалося зафіксувати, — 560 грн/кг за сало спеціального посолу, в перці. До речі, що далі на захід, то сало дешевше. Тому середня по країні — 132 грн/кг.

Балики з неокупованих територій

Буквально через кілька днів після того, як курс в обмінниках у черговий раз стрибнув, почали набирати «цінову вагу» всі види м'яса, особливо преміумсегменту.

Найбільш помітно порівняно з початком року додала в ціні свинина: кінець серпня — 152,8 грн/кг проти 123,95 грн/кг у січні 2022-го (середня по країні).

Курятина теж не відстає

Виробники стверджують, що продукція і надалі дорожчатиме. Чому?

Кілька величезних комплексів на Сході країни розбомблені, розтрощені, знищені.

 

Частина виробничих потужностей перебуває на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій.

Така сама ситуація з фермами. За різними оцінками, ще у травні 2022 року активи у тваринницькій галузі України з початку повномасштабного вторгнення рф скоротилися на 10-15%.

Поголів’я корів на початок серпня 2022 оцінюється в 1,4 млн голів, що на 15% нижче показника минулого року на аналогічну дату. До початку повномасштабного вторгнення кількість корів і так мала тенденцію до скорочення. Наразі поголів’я корів в Україні у 2,5 раза менше, ніж 1945 року, після Другої світової. 

За даними Всеукраїнської аграрної ради (ВАР), з 24 лютого загинуло до 15 тис. корів.

 

За песимістичним сценарієм, до кінця року може бути втрачено понад 120 тис. корів.

Найгірше — точних даних щодо поголів’я свиней чи корів немає.

В аграрному міністерстві кажуть, що споживання м’яса залишилося на довоєнному рівні — 52 кг на душу населення.

Овочевий салат або індекс борщу

Погода та природа сприяли громадянам, тож маємо щедрий врожай і на землі, і в садку.

Щоправда, овочі почали стрімко дорожчати в останні тижні. Огірки за першу половину вересня підскочили з 30 до 75 грн/кг, що в перекладі на просту мову означає — шукай причини подорожчання.

Вони такі: сезон овочів відкритого ґрунту практично завершено, логістика продовжує залишатися дорогою (50 грн за літр пального — це не жарти).

 

Додайте сюди курс гривня-долар. 

Томати теж потроху дорожчають, але йдеться про так званий бюджетний сегмент. Сортові як були, так і залишаються в королівській ложі.

Морква-цибуля відносно стабільні, тримаються, але якщо враховувати заяви фермерів, що врожай саме цих двох позицій не рекордний, то стабільність ненадовго. Особливо на тлі заяв про те, що на зиму на зберігання овочі мало хто планує закладати. При нинішній ціні на газ борщовий набір буде, як золотий батон.

Тішать картопля та буряк. Швидше за все (якщо не буде катаклізмів), картопля утримається в нижньому ціновому ешелоні. Вродило так вродило, кажуть українці. Надлишки із задоволенням реалізують просто неба посеред скупчення багатоповерхівок. Середня ціна — 6-10 грн/кг. На базарі — залежно від регіону. У столиці — від 15 до 20 грн за кілограм.

Хліб щомісяця додає в ціні

Пшениці зібрали 19 млн тонн. Має вистачити на всі потреби й для всіх. В аграрному відомстві стверджують, що наразі підстав для занепокоєння немає, і тут же додають, що на формування ціни на пшеницю та хліб впливають також логістика, зберігання, ціни на енергоносії та… шантаж країни-агресорки.

Хліб дорожчає непомітно, але таки дорожчає.

 

Щомісяця то 30 копійок додасть у ціні, то гривню.

 

Таке враження, що пекарі та ритейл обирають відомі тільки їм часові проміжки та міняють цінники.

А от хлібобулочні вироби ростуть у ціні швидше за хліб. Печиво, соломка, бублики подорожчали як мінімум удвічі. Додаткові аргументи на користь зростання — витрати сировини. Крім традиційного борошна, олії, цукру, потрібні масло, какао, джеми, далі за списком.

Джерело: ZN,UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень