Чим підживлювати помідори, щоб швидше отримати плоди

Правильне підживлення та багато сонця – запорука гарного урожаю

Почнемо з того, що зазвичай добрива для помідорів у відкритому ґрунті вносять під коріння рослин 4 рази протягом вегетаційного періоду. При цьому, варіанти підживлень можуть бути різними.

Про найбільш ефективні з них розповідає Ukr.Media.

Чим підживити помідори, якщо ви купили не надто вдалу розсаду

Якщо рослини надто в’ялі, повільно ростуть, а стебла витягуються, не панікуйте – таку розсаду ще можна врятувати.

Для цього рослину слід підгодувати комплексним мінеральним добривом, таким як азофоска (1 ст.л. на 10 л води), і мікроелементами.

Крім того, розсаду допоможуть зміцнити і стимулятори зростання (Епін, Екосил). Згідно з інструкцією їх застосовують за 1-2 дні до висаджування помідорів у ґрунт.

Чим підживити помідори після висадки у ґрунт

Через тиждень після посадки помідори потрібно підгодувати таким добривом: у 10 л води розводять 0,5 л рідкого коров'яку і 1 ст.л. нітрофоски. На кожну рослину витрачають по 0,5 л розчину.

Замість цього добрива можна підгодувати томати 1 ст.л. рідкого добрива «Ідеал» і 1 ст.л. нітрофоски, також розведеними у 10 л води. Норма витрати розчину - 0,5 л на рослину.

Як і чим підживити томати під час квітнення

На початку розпускання другої квіткової кисті у 10 л води розведіть 0,5 л курячого посліду, додайте туди 1 ст.л. суперфосфату і 1 ч.л. сульфату калію. Отриманий розчин добре розмішайте і полийте ним помідори, витрачаючи по 1 л на кожен кущ.

Під час розпускання третьої квіткової кисті у 10 л води розведіть 1 ст.л. рідкого гумату калію (його можна замінити на гумат натрію або добриво «Ідеал» - у тому ж дозуванні) і нітрофоски. Норма витрати добрива - 5 л на кв. м посадки.

Чим краще підгодувати помідори під час плодоношення

Коли зав'яжуться плоди, підгодуйте томати 1 ст.л. суперфосфату, розчинивши його у 10 л води. На 1 кв. м помідорної грядки використовуйте 10 л розчину.

Для формування великої кількості смачних і м'ясистих плодів рослини потребують таких елементів, як бор, марганець, йод і калій.

 

Поживну підгодівлю можна приготувати самостійно. Для цього у 10 л води розчиніть 10 г порошку борної кислоти, 10 мл йоду і насипте 1,5 л просіяного попелу. Усе добре перемішайте і влийте під кожен кущ по 1 л складу, попередньо добре поливши рослини.

Пам'ятайте, що борна кислота не розчиняється у холодній воді. Її потрібно залити невеликою кількістю окропу і лише після цього влити розчин у відро з водою.

Чим підживити помідори після холодів

Різкі коливання температури погано впливають на помідори.

Щоб «реанімувати» постраждалі від холоду рослини, їх листя і стебла вранці чи ввечері треба обприскати регулятором росту «Епін Екстра». Цей препарат підвищує імунітет помідорів і стимулює їх природні фізіологічні процеси. Таке обприскування рекомендують повторювати кожні 7-10 днів, доки томати повністю не відновляться.

Якщо його під рукою не виявилося, помідори можна спробувати врятувати і за допомогою препарату «Циркон».

Також пошкоджені рослини мають потребу у додатковому підживленні. Під кожен кущ потрібно насипати невелику жменю кристалічної сечовини, а через 7-10 днів внести у ґрунт ще й розчин курячого посліду.

Щоб його приготувати, заповніть бочку чи іншу досить містку тару пташиним послідом на половину об'єму, після чого до країв залийте водою і дайте настоятися протягом 3 днів. Потім розведіть цей концентрат водою у співвідношенні 1:15, а тоді - підгодовуйте помідори з розрахунку 3 л розчину на один кущ.

Як правильно підгодовувати помідори у ґрунті

Кореневе та позакореневе підживлення краще проводити під час сухої погоди вранці або ввечері, коли сідає сонце. При цьому, їх поєднують з поливом. Крім того, кореневе та позакореневе підживлення слід чергувати: це дозволить рослинам отримувати поживні речовини рівномірно.

Фосфорні і калійні добрива рекомендується вносити протягом вегетаційного періоду, а також восени під час перекопування ґрунту, тоді як азотні - лише навесні.

 

З підживленням азотом важливо не перестаратися, інакше рослини почнуть «жирувати», а стрімке зростання стебел і листя негативно позначиться на кількості плодів.

[media=187281]​

Якщо ви все ж таки перегодували томати, спробуйте відразу ж рясно полити їх під коріння водою (приблизно по 1 відру на кущ). Робити це краще у спекотну погоду. Також для видалення надлишків добрив можна залишити кілька пасинків, які поглинуть надлишкові макро- і мікроелементи під час свого зростання.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень