Як боротися з фітофторою томатів: ТОП-8 народних засобів

Чим обприскувати помідори від фітофтори?

Фітофтора (або фітофтороз) - найпоширеніше грибкове захворювання томатів та інших пасльонових (картоплі, баклажанів), яке проявляє себе найчастіше в похмуру вогку та прохолодну погоду.

Чим обприскувати

Засобів боротьби з фітофторою безліч, комусь допомагає одне, комусь - зовсім інше.

Досвідчені городники рекомендують чергувати засоби та препарати - живуча фітофтора адаптується, якщо рік у рік застосовувати одне й теж.

Першу профілактичну обробку томатів від фітофтори виконують відразу після висадження розсади. Потім можна орієнтуватися за лісовими грибами: пішли гриби в лісі - значить і підступним грибковим захворюванням ніщо не заважає активізуватися.

Обприскування томатів для профілактики та боротьби з фітофторою рекомендується проводити в суху погоду в першій половині дня.

Народні засоби

Настій часнику з марганцівкою

100 г часнику (можна брати й цибулини, і стріли, і листя) подрібнюють у м'ясорубці, заливають склянкою води й настоюють добу. Потім проціджують, розводять 10 л води та додають 1 г марганцівки. Часниковою сумішшю рослини обробляють кожні 10-15 днів.

Молочна сироватка

Сироватку від скислого молока розводять водою в рівних частках. Починаючи з перших днів липня обприскувати томати молочною сироваткою можна щодня.

Попіл

Через тиждень після висадження розсади попелом опудрюють усі міжряддя до поливу. Процедуру повторюють, коли починають зав'язуватися плоди.

Настій гнилої соломи або сіна

Один кілограм гнилого сіна заливають 10 л води, додають жменю сечовини і залишають настоюватися 3-4 дні. Процідженим настоєм обприскують томати через 1,5-2 тижні.

Молоко з йодом

В 10 л води розчиняють 1 л знежиреного молока і додають 15 крапель йоду. Цим засобом помідори необхідно обприскувати кожні два тижні.

Поварена сіль

1 скл. солі розчиняють в 10 л води й обприскують цим розчином великі, але ще зелені плоди 1 раз на місяць.

Розчин мідного купоросу

На 10 літрів води беруть 2 ст. л. мідного купоросу й один раз обробляють рослини перед цвітінням.

Дріжджі

В 10 л води розводять 100 г дріжджів і поливають томати при перших ознаках фітофтори.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень