Чи з’явиться у Рівненському обласному дитячому будинку хоспіс?

Спеціалізований паліативний заклад хотіли б створити на базі одного із дитячих будинків, однак з цим є певні проблеми

Нагадаємо, хоспіс  —  заклад, в якому перебувають важкохворі з прогнозованим летальним наслідком. У закладі працює переважно середній та молодший медичний персонал, доступ до пацієнтів відкритий для родичів та друзів. Основна мета перебування в хоспісі — полегшити останні дні життя пацієнтів. На Рівненщині його пропонує створити Благодійний фонд Скарбниця надії. В перспективі заклад зможе приймати дітей із інших облстей. Але для створення такого закладу поки немає ані законодавчої, ані фінансової підтримки.

Проте існує група спеціалістів, яка зацікавлена у створенні дитячого хоспісу на Рівненщині. В перспективі заклад зможе приймати дітей і з інших областей, стверджують медики. До слова, хоспісу потребують не лише онкохворі діти - стверджує заступник головного лікаря з медсестринтства Рівненської обласної дитячої лікарні Зоряна Слободюк:

Відповідно до дитячого педіатричного класифікатора хвороб, є 100 одиниць захворювань, при яких діти потребують паліативної (такої, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки та хоспісної допомоги - ред.) допомоги. Спеціальний заклад краще створювати окремо від лікувального, адже це різні речі. З точки зору європейців, хоспіс нагадує дім, де дитина буде доживати у комфорті.  Варто врахувати і те, що у хоспісі повинна працювати спеціальна паліативна бригада медиків, яка допоможе в першу чергу батькам правильно доглядати за дитиною. Якщо ми його організуємо, то можемо бути доступними не лише для Рівненської області.

Поки ж в Рівному лише розробляють концепцію створення дитячого хоспісу, ведуть перемовини із обласною владою та навіть із імовірними партнерами. Зокрема, за словами правозахисника у сфері медичного права Євгена Новицького,

розглядається варіант створення хоспісу на базі обласного дитячого будинку, що поблизу залізничної лікарні.

Цю пропозицію нібито підтримали в обласному управлінні охорони здоров’я, там власне і запропонували розглянути варіант створення дитячого хоспісу на базі Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини. Проте, як уточнив Новицький, це поки «на рівні перемовин».

Однак, головний лікар КЗ «Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини» Юрій Кожан заперечує таку можливість. Мотивує це тим, що зараз на базі його закладу займаються реабілітацією хворих діток. До того ж, стверджує Кожан, у приміщенні немає вільного місця для облаштування спеціалізованих паліативних кімнат.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень